- Når vi i Levende folkekirke har fått så mange av våre kandidater inn på bispedømmets nominasjonsliste, er det uansett uaktuelt for oss å stille egen liste her i Agder og Telemark, sier Øivind Benestad. Foto: Jon Anders Skau

Kontaktperson for Åpen folkekirke i det sørligste bispedømmet, Kjetil Drangsholt, forteller at de har bestemt seg for å stille en alternativ liste til bispedømmets «offisielle».

— Hvorfor?

— For å synliggjøre at det finnes et klart alternativ for alle dem som ønsker en åpen, inkluderende folkekirke.

Drangsholt understreker at den alternative lista ikke skal fylles opp med mennesker som kun er opptatt av kirkens forhold til likekjønnet ekteskap.

— Når vi før påske presenterer alle våre kandidater, skal vi samtidig synliggjøre vår helhetlige tenkning der vi for eksempel også løfter fram vårt ansvar for den dype og inderlige urettferdigheten som ligger bak verdens fattigdom, sier han.

Beste strategi

4. mars forelå «den ordinære» nominasjonslisten Agder og Telemark bispedømme, og i forrige uke fortalte Fædrelandsvennen at fem av de 18 nominerte er for å åpne for vigsel av likekjønnede, ti er i mot, og tre sier de ikke har bestemt seg. Da sa Kjetil Drangsholt at «nominasjonskomiteen har fått fram mangfoldet godt».

— Hvorfor stiller dere egen liste da?

— Vi ser dette som den beste strategien for å få mennesker inn i bispedømmerådet som vil arbeide for de endringer i kirken som vi mener er nødvendig. Dette er lista de kan bruke som ikke er så opptatt av navn på folk, men som vil være sikre på at de stemmer på dem som ønsker ei åpen folkekirke, sier han.

Nå skal kandidater spørres, og Drangsholt ønsker ikke å fortelle hvem de skal spørre eller om noen navn allerede er klare. Men ett unntak:

— Ja, jeg skal selv stå på lista.

Det var om lag 25 til stede på møtet, og av de 11 prostiene i bispedømmet, var seks representert.

Ikke alene

Åpen folkekirke ble stiftet som en reaksjon på at Kirkemøtet i Den norske kirke 8. april-2014 - med knapt flertall - avviste forslag om å tillate vigsel av homofile og lesbiske. De gjorde umiddelbart klart at de ønsker å stille egne lister ved høstens valg til landets 11 bispedømmeråd, og på den måten sikre at Kirkemøtet i neste fireårs periode åpner for slik vigsel.

I et par bispedømmer er allerede Åpen folkekirkes alternative lister klare og offentliggjort. Og i et møte i Domkirkens Teologicafé i Kristiansand onsdag 11. mars fortalte styremedlem i Åpen folkekirke, Kristin Gunleiksrud Raaum, at organisasjonens representanter over hele landet vurderer det samme nettopp nå. Gunleiksrud Raaum, som også er nestleder i Kirkerådet, er selv Åpen folkekirkes førstekandidat i Oslo bispedømme og sier hun antar at de vil stille lister i de fleste bispedømmer. I Stavanger bispedømme er det imidlertid, ifølge Gunleiksrud Raaum, avklart at det ikke stilles alternativ liste.

Ikke tre lister

Øivind Benestad er leder av Levende folkekirke, som verken ønsker at kirken skal åpne for forbønnsliturgi eller for vigsel, men «arbeider for at Den norske kirke skal holde fast på ekteskapet som en ordning for mann og kvinne».

— Hva synes du om at Åpen folkekirke stiller egen liste?

— Dette må være opp til Åpen folkekirke selv, men når vi i Levende folkekirke har fått så mange av våre kandidater inn på bispedømmets nominasjonsliste, er det uansett uaktuelt for oss å stille egen liste her i Agder og Telemark, sier Benestad.