IMG_0115.JPG Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
Stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Svein Harberg (H). Foto: Tore André Baardsen
Stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Freddy de Ruiter (Ap). Foto: Tormod Flem Vegge

— Jeg er forbannet. De er jo helt rabiate i Aust-Agder og Arendal, sier Haugeberg.

Han har lang fartstid som overlege ved revmatologisk avdeling i Kristiansand og professor i revmatologi i Trondheim. Han begynner snart i ny jobb som avdelingssjef ved Martine Hansens Hospital i Asker. Han ledet gruppa som studerte pasientforløp somatikk i sykehusplan 2030, og han har jobbet med kvalitetsindikatorer i helsevesenet i tiår.

Les også Haugebergs leserinnlegg: Her

- Dobbel skandale

— Det vi opplever nå er minst en dobbel skandale. Først er det en alvorlig skandale at Sørlandet sykehus innførte en ordning hvor fødeavdelingen i Arendal fikk lov å fravike flere kvalitetskrav. Man valgte politisk fred foran godt fag.

— Nok en skandale er det når stortingspolitikere i denne landsdelen mener fylkeslegene er inhabile fordi de påpeker mangelfull kvalitet for syke nyfødte ved fødeavdelingen i Arendal. Vi har til og med stortingsrepresentanter som mener sykehusdirektøren må gå av når han vil rydde opp og sikre de svakeste bedre tilbud. Det er faktisk ikke til å tro, sier Haugeberg.

Hvem er de mest inhabile? Fylkeslegen med sin faglighet, eller politikere som ønsker å bli gjenvalgt

Han mener stortingsrepresentantene Freddy de Ruiter (Ap) og Svein Harberg (H)med bidrar til ål undergrave kvaliteten på folks helsetilbud:

— Det er grelt. Hvem er de mest inhabile? Fylkeslegen med sin faglighet, eller politikere som ønsker å bli gjenvalgt, spør Haugeberg.

— Men forstår du ikke at Arendal vil beholde et godt sykehus og at politikere kjemper for distriktet sitt?

Akkord med kvalitet

— Jovisst. Jeg ønsker også tre gode sykehus på Sørlandet. Men det betyr ikke at vi skal operere tarmer overalt eller at vi skal droppe kvalitetskravene til nyfødt-avdelinger. Arendal fremstår nå som et sykehus hvor man går på akkord med kvaliteten for å opprettholde aktivitet. Det tjener ikke Arendal - og det tjener ikke befolkningen i landsdelen. sier Haugeberg.

IMG_0115.JPG Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg

Han engasjerer seg fordi han er lei av at fagligheten kommer i andre rekke. Han hevder at leger overalt på Sørlandet sykehus mener det samme. De frykter et middelmådig sykehus, fordi ledelsen hele tiden må ta politiske hensyn og gå på kompromiss med fagligheten.— Spøkefullt med underliggende alvor lekte vi med tanken i sykehusplan 2030: Hvorfor ikke bare lage distriktsmedisinske sentre på Sørlandet og fly resten inn til Oslo når pasienter virkelig trenger hjelp! Det er jo det som blir sannheten hvis ikke Sørlandet sykehus slipper fri fra alle disse politiske avveiningene, sier Haugeberg.

Han synes det er dramatisk at flere av landsdelens stortingspolitikere ikke setter de nyfødte helt først.

— Poenget med et sykehus er å gi best mulig behandling til pasientene, men i dag måler vi kvalitet i altfor liten grad. Kvalitetsmål kommer mer og mer, sier Haugeberg.

Frykter middelmådigheten seirer

Han mener Sørlandet sykehus vil tape kampen om fremtiden hvis ikke fokus settes på kvalitet og faglighet, foran politisk utjevning.

— Jeg frykter at middelmådigheten vil seire. Jeg har mange ganger vært oppgitt fordi sykehusdirektør Jan Roger Olsen ikke har satt foten tydelige ned. Hvis han nå må gå fordi han setter kvaliteten øverst, er det en tragedie for Sørlandet sykehus, sier Haugeberg.

- Hvem driver politikk?

Både Svein Harberg og Freddy de Ruiter avviser totalt kritikken fra overlegen i Kristiansand.

Stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Svein Harberg (H). Foto: Tore André Baardsen

Harberg sier han ikke har kritisert fylkeslegen eller gått mot endringer ved nyfødtavdelingen i Arendal.— Jeg mener prosessen er under enhver kritikk. Vi har en sykehusdirektør som har visst om mangler i Arendal i måneder, uten å gjøre noe. Så plutselig skal han gjøre noe, uten å snakke med tillitsvalgte eller noen. Ansatte blir informert via media. Derfor må han gå, sier Harberg.

Stortingsrepresentant fra Aust-Agder, Freddy de Ruiter (Ap). Foto: Tormod Flem Vegge

Freddy de Ruiter mener politikere både skal og bør mene noe om sykehus og helse.

Problemene er fagfolk i Kristiansand som driver politikk, og som gjør alt de kan for å strupe driften i Arendal og Flekkefjord og overkjøre de andre fagmiljøene

— Problemer på Sørlandet er ikke politikere som blander seg opp i fagene på sykehusene. Problemene er fagfolk i Kristiansand som driver politikk, og som gjør alt de kan for å strupe driften i Arendal og Flekkefjord og overkjøre de andre fagmiljøene, sier de Ruiter.

— Men du har ment at fylkeslegen er inhabil?

— Er det ikke rart at 2-4 tidligfødsler i Kristiansand i året ikke nevnes som et problematisk lavt volum. Er det ikke rart at ingen gjør noe for de 150 hjertepasientene som først havner på sykehus i Kristiansand, men som kunne fått bedre hjelp hvis de ble kjørt direkte til Arendal. For eksempel, sier de Ruiter.