— Jeg tenkte meg nok at det ville bli utfallet av vurderingen. Vi valgte å ta en sakkyndig vurdering på dette for å få det kvalitetssikret. Nå på onsdag skal kommunestyret diskutere inhabiliteten. Det er kommunestyret som skal avgjøre inhabilitet eller ikke. Så blir saken eventuelt lagt fram for ny behandling 11. februar, sier Birkenes-ordfører Arild Windsland (H).

KS-advokat Siri Tofte mener John Olav Fidje,til høyre på bildet, er inhabil i vindmøllesaken. Til venstre Ap-representant Anders Christiansen. Foto: ERLEND OLSBU

Det var 19. november i fjor at politikerne i Birkenes i en høringsuttalelse til NVE sa ja til bygging av 57 vindmøller. Vedtaket ble gjort med minst mulig flertall, 11 mot 10. Få dager etter kom det brev fra fem KrF-politikere som stilte spørsmål ved habiliteten til to på ja-siden: John Olav Fidje (H) og Eva Aabel Retterholt (Sp)."Denne saken er så spesiell og viktig for Birkenes kommune at det ikke på noen måte må foreligge forhold som er egnet til å svekke tilliten til kommunestyrerepresentantenes upartiskhet", het det. Det ble pekt på at John Olav Fidjes bror, Torbjørn Fidje, eier grunn der nettlinjene skal legges. Broren kan dermed regne med store inntekter, mener de. Det ble også påpekt at Fidje i kommunestyret fremmet forslag om at grunneiere som får linjer på sin eiendom, må få en erstatning som står i et rimelig forhold til hva som ytes for grunn til vindturbin. Dette ble vedtatt.

I brevet ble det også pekt på at Fidje og Retterholts ektemann Aslak har henholdsvis 12,6 % og 1,4 % eierandel i en vei som går fra Fidje og vestover. KrF peker på at veien er av god standard og viktig for å få inn materiell til en linjetrasé fra Storehei til Vegusdal.

Part i saken

Advokat Siri Tofte i KS kom til at broren til John Olav Fidje må anses som part i saken, og at John Olav Fidje derfor vil være inhabil. At de to er uenige i saken og at broren er mot utbygging, har ingen betydning. Når det gjelder andelene i veien skriver Tofte at det ikke er inngått noen avtale mellom selskapet E.ON Vind og veiforeningen om bruk av veien. Hun viser til en uttalelse fra selskapet der det heter at det er for tidlig å si om veien er aktuell å bruke. Verken Fidje eller Retterholt er her inhabile. Men Toftes konklusjon er at kommunestyrevedtaket i desember må bli ansett som ugyldig og at saken må behandles på nytt.

— Jeg har ingen kommentar utover det jeg har skrevet til kommunen, sier John Olav Fidje på mobilen.

I brevet skriver han at det aldri var i hans tanker at han skulle være inhabil. "Jeg stemte på vindmøller og ikke på kraftlinjen", heter det. Han kom med tilleggsforslaget fordi grunneiere som må avgi grunn til linjer i et historisk perspektiv ofte kommer dårlig ut økonomisk. Han beklager dersom han har gjort en feil. Og understreker at dersom kommunestyret mener han er inhabil, vil han selvsagt godta det omgående.

Så spørs det hvem som kalles inn til vara om det blir omkamp 11. februar. Det kunne ikke Windsland svare på mandag.