KRISTIANSAND: — Det er første gang jeg har vært på arbeidsuke og jeg ble positivt overrasket, sier Emma, som er servitør på Dampbageriet på Slottet.

— Hvordan har det vært å jobbe her så langt?

— Gøy. Folkene her er så utrolig snille og tar godt imot meg når jeg kommer på morgenkvisten, smiler hun.

— Nevn tre ting som er viktige å beherske i denne jobben.

— Man må være hyggelig mot kundene, serviceinnstilt og renslig, mener Emma og rydder et bord for nye kunder.

Sverre Sulland gliser fornøyd etter å ha solgt et par fotballsko. 15-åringen ved Lindebøskauen skole har arbeidsuke på G-Sport i Sandens. Foto: Henrik Andersen

Førstevalget

Elever i 10. trinn ved Lindebøskauen skole på Flekkerøy har byttet ut skolebenken med ei uke i arbeidslivet. Elevene har selv valgt hvor de vil jobbe. Og litt lenger ned i Markens, på G-Sport i Sandens, har Sverre Sullands (15) fått oppfylt sitt førsteønske.

— Hvorfor valgte du denne jobben?

— Fordi jeg er glad i sport og friluftsliv, rett og slett, det er midt i blinken, sier han.

Benjamin Røinås (15) har arbeidsuke ved Jernia i Amfi Vågsbygd. Foto: Henrik Andersen

I Vågsbygd har Benjamin Røinås (15) også fått den jobben han ønsket: Jernia i Amfi Vågsbygd.– Jeg har i oppgave å rydde på lageret og i butikken, men det viktigste er å hjelpe kundene, sier Benjamin, som er et eneste stort smil.

– Er dette noe du kunne tenkt deg å jobbe med i fremtiden?

– Jeg er veldig usikker, men etter denne uka har jeg fått et bra inntrykk av bransjen. Så det kan absolutt være noe jeg vil jobbe med senere i livet, forteller han.

Travelt

Malin Hansson (16) trives selv om det er mye å gjøre. Hun jobber på Nille i AMFI Vågsbygd. Foto: Henrik Andersen

Malin Hansson får prøve seg i en travel hverdag på Nille i Amfi Vågsbygd.— Det er mye å gjøre, mye å rydde på plass. Men selv om det er mye å gjøre, så trives jeg godt her, forteller Malin.

Hun mener det er viktig å være hyggelig både mot kunder og ansatte.

— Også må man være systematisk og huske hvor de forskjellige tingene ligger. Og som alltid, er det viktig å være positiv og glad, stråler 16-åringen fra Flekkerøy.