Først da denne veihøvelen kom ved 20-tida begynte det å løsne. Den trakk opp en og en trailer. Foto: Jarle R. Martinsen
Denne polske sjåføren hadde et svare strev med å sette på kjetting et stykke unna Vatnebakken. Han mislikte norsk vinter veldig... Foto: Jarle R. Martinsen
Leder for Trafikkavdelingen i veivesenet, Morten Nilsen, trålet oppgitt forbi trailerne som stod fast i Vatnebakken mandag kveld. Han mente veivesenet ikke kunne lastes for kaoset. Foto: Jarle R. Martinsen
Fra Vatnebakken og langt forbi Valand stod trailerne på rekke og rad. Fast på grunn av det vesle snøfallet. Foto: Jarle R. Martinsen
I alt tre trailere stod fast i Vatnebakken etter at den første begynte å spinne. Foto: Jarle R. Martinsen
Leder for Trafikkavdelingen i veivesenet, Morten Nilsen, sier til den danske sjåføren at han må få traileren inn til sides, den kommer ikke løs for egen maskin. Foto: Jarle R. Martinsen
Det stod opp mot hundre trailere stille på E 39 på en strekning på 6-7 kilometer mandag kveld. Foto: Jarle R. Martinsen
Denne danske traileren var en av årsakene til kaoset på E 39 mandag kveld. Sjåføren hadde plassert kjettingene på feil aksling, da kom han seg ikke opp. Foto: Jarle R. Martinsen

— Hvorfor er det slik som dette? Kunne de ikke begynt å brøyte litt før eller i alle fall saltet, spurte en sterkt oppgitt John Nielsen.

Han mente situasjonen var katastrofal.

Feil aksling

Den danske trailersjåføren sto som nummer tre i Vatnebakken i Mandal mandag kveld. Noen titalls meter opp i bakken sto en annen landsmann av ham og prøvde å spinne seg oppover.

Han hadde satt kjettingen på feil aksling og dermed fikk ikke hjulene tak nok til å komme seg opp.På en strekning på 6-7 kilometer fra Vatnebakken og langt forbi Valand mot Mandal sto all trafikk i østgående retning.

Over hundre trailere og minst like mange privatbiler sto og ventet på at kaoset i Vatnebakken skulle løsne.

Kunne ikke lastes

I Vatnebakken sto lederen for trafikkavdelingen i Statens vegvesen i Vest-Agder, Morten Nilsen. Han forsøkte å løse opp i flokene. Han mente veivesenet ikke kunne lastes for at trailerne igjen satte seg fast.

— Dette været kom helt overraskende på oss. For et par timer siden var bakken her bar, nå er det speilglatt, sa han.

Snøværet har vært meldt i flere dager på værmeldingen, men Nilsen mente likevel at situasjonen ikke kunne vært unngått fra deres side.

Stående å spinne

Da Fædrelandsvennen var i bakken like etter klokka 19, prøvde den danske sjåføren å komme seg opp uten å lykkes. Han ble bare stående å spinne.

Nilsen beordret han til slutt ut til siden i påvente av en veihøvel. Da den kom, kunne den begynne å trekke trailerne opp én og én.— Nå vil vi slippe småbilene oppover og nedover. Deretter går vi fra trailer til trailer for å se hvor skodd de er for å kunne komme seg opp bakken, sa Nilsen.

Sto fast

Da Fædrelandsvennen forlot bakken for å gå til egen bil i retning Valand, var det stort sett trailere som sto fast. Privatbilene ble sluppet forbi.

Mange ropte etter oss for å høre om det skjedde noe der framme.

Og flere av bilistene tok kontakt for å meddele sin irritasjon over at trailerne igjen stanset trafikken.