Nå kan politiinspektør Grete Lien Metlid og politiadvokat Henrik Rådal komme med nye opplysninger i saken om Knut Kristiansen. Han ble drept på Sandaker i 1999.

Politiet mener at de vet hvem drapsmannen er. Det var en norsk mann. Han døde ett år etter drapet. Han var ikke en del av etterforskningen den gangen.

Gjennombrudd i saken

Kristiansen ble funnet død, utsatt for grov vold. Politiet mener han ble drept 4. juli, to uker før han ble funnet.

– Saken ble aldri lagt bort. Vi har jobbet med å prøve å finne nye svar i lange perioder. Dette har vært en av de få uoppklarte sakene i Oslo. Derfor har det vært viktig å løse denne saken, sier Metlid.

– Vi har jobbet med denne saken aktivt de to siste årene. Vi mener vi er sikre på hvem gjerningspersonen var, legger hun til.

Metlid ser på det som et gjennombrudd i saken.

Fra 1971 var Kristiansen universitetslektor i nyindiske språk, og ble senere amanuensis.

Språkforsker Knut Kristiansen ble funnet drept i en leilighet på Sandaker i 1999. Foto: Privat/Politiet
Knut Kristiansen ble funnet drept i denne bygården på Sandaker i 1999. Foto: Arne S. Gjone, Aftenposten / NTB

Ny DNA-teknologi

Gjerningspersonen som politiet nå har pekt ut, var en norsk mann fra Oslo som på drapstidspunktet var i midten av 40-årene. Han bodde ikke så langt unna der Knut Kristiansen bodde. Han var ikke en del av etterforskningen den gang.

Politiet vil ikke oppgi navnet til personen.

– Dette var en mann som i perioder levde et vanskelig liv. Det var problemer med rus og til tider alvorlig psykisk sykdom. I årene før drapet ble han siktet for alvorlig vold, sier Metlid.

Det var bruk av ny DNA-teknologi som var gjennombruddet i saken.

– Vi sikret DNA-spor på åstedet som vi mente måtte stamme fra en gjerningsperson. Analyser ga aldri treff i vårt DNA-register den gang. Teknologien har utviklet seg gjennom årene, legger hun til.

Ut fra en samlet vurdering mener politiet at bevisene gir et klart utgangspunkt for å si hvem gjerningspersonen var.

– Det er ikke en konstatering av mannens skyld. Men ut fra en samlet vurdering, mener politiet at bevisene gir et klart utgangspunkt for å si hvem gjerningspersonen var, sier Metlid.

I den første versjonen av denne saken sto det at den antatte gjerningsmannen var pågrepet. Det er ikke riktig, da han ifølge politiet har vært død i mange år. Feilen ble rettet klokken 14.07.