Kristiansand: I 18 år og etter flere rettssaker ønsket kvinnen å ta saken i egne hender. En fetter, sønnen og en kompis satte seg i bilen i Bergen og kjørte om natta til Mandal. Klokka 06.45 22. mars i 2007 stoppet bergenserne utenfor mandalittens bolig i Mandal. Der overfalt de ham, slo og sparket ham. Den 41 år gamle kvinnen tok fram saksa, klippet en porsjon hår og gjengen stakk av gårde. I Haugesund ble de pågrepet av politiet.

Selv etter tapte rettssaker, blodprøver og fire negative DNA-rester er det ifølge den tiltalte kvinnen en livsoppgave for henne å bevise at den noe over 50 år gamle mandalitten virkelig er far til hennes sønn, som nå er 19 år. Hun mener at Rettsmedisinsk Institutt har manipulert med DNA-prøvene på grunn av kjennskap og vennskap. Siden prøvene var blitt manipulert, ville hun selv skaffe nødvendig dokumentasjon som skulle analyseres, og endelig bevise at mandalitten var far til sønnen.

Ikke vold

Hun tilstod å ha vært med på å klippe hårtustene av mandalitten, men avviste totalt at det hadde vært brukt vold.

— De holdt ham kun i armene slik at jeg kunne klippe, forklarte kvinnen i Kristiansand tingrett i går. Hun sa at det hele var over på få sekunder. Mandalitten derimot forklarte at overfallet varte i flere minutter, og at han ble slått og sparket en rekke ganger. Han fikk store skader i munnen og har hatt mange tusen kroner i utgifter til tannlege etterpå. Livskvaliteten er sterkt redusert, fordi han er redd og har maretitt. Etter overfallet var han sykmeldt i over 40 dager. Han krever utgifter på over 70.000 kroner refundert, i tillegg til krav om oppreisningserstatning på 80.000 kroner fra hver av de fire tiltalte.

Svindlet med DNA

Den tiltalte kvinnen fra Bergen var overbevist om at Rettsmedisinsk Institutt hadde svindlet med DNA-prøvene. Hun ble avskjært av tingrettsdommer Lillian Skranefjell i sin sterkt engasjerte forklaring, og bedt om å holde farskapssaken utenfor selve straffesaken. – For meg er dette en og samme sak, svarte kvinnen tilbake til rettens administrator.

I retten fortalte hun at hårprøvene som ble tatt i Mandal dessverre hadde vært uten verdi, fordi det ikke var rot på hårene som er nødvendig for en DNA-analyse.

Da hun ble bedt om å kommentere kravet om oppreisningserstatning fra den fornærmede mandalitten var tiltalte klar. – Han får ikke fem øre av meg. Det år da være grenser til galskap.

Engasjementet var så sterkt i forklaringen at hennes forsvarer, Odd Arild Drevland, både med håndbevegelser og verbalt ba henne om å roe seg ned.

En kvinne fra Bergen har i snart 19 år kjempet en kamp for å bevise at en mandalitt i 50-årene er far til hennes sønn. Alle DNA-prøver og rettslige skritt viser at mandalsmannen ikke kan være faren.

Kvinnen mener at DNA-prøvene tidligere er manipulert, og for å sikre seg sin egen prøve ble mandalitten overfalt og tvangsklippet. Hårene ble beslaglagt av politiet, og var uten DNA-verdi fordi håret manglet røtter.

Kvinnen, hennes sønn, kompisen og kvinnens fetter er tiltalt for overfallet og tvangsklippingen.