KRISTIANSAND: I forbindelse med snøfallet og strømbruddene i påsken bestilte Agder Energi en rapport fra Det Norske Meteorologiske Institutt for å få en vurdering av den aktuelle værsituasjonen.

I løpet av skjærtorsdag og langfredag kom det 80 centimeter snø på Nelaug. Ifølge rapporten vil en slik type nedbør kun ramme Sørlandet en gang hvert 13. år i vintermånedene desember-mars, og hvert 38. år i vårmånedene mars og april.

— Rapporten bekrefter vår oppfatning av at dette var en uvanlig værsituasjon årstiden tatt i betraktning. Det er spesielt kombinasjonen av nedbørsmengde og fallende temperatur som skapte ising og stor belastning på skogen, noe som igjen fikk store konsekvenser for strømnettet, sier Erik Boysen, konserndirektør nett i Agder Energi i en pressemelding sendt ut av Agder Energi.

Rapporten er utarbeidet av to meteorologer ved Meteorologisk institutt.

Den massive nedbøren skjærtorsdag og langfredag førte til at flere tusen kunder mistet strømmen i påsken. På det meste var 9000 abonnenter i Agder uten strøm.

Raskt synkende temperaturer bidro til at den allerede tunge snøen ble enda tyngre, med påfølgende konsekvenser for strømnettet. Snøtunge trær som falt overende førte til stadig nye strømbrudd gjennom hele påsken.

Les også: Uoversiktlig strømsituasjon

Ifølge DNMI er det ikke grunnlag for å fastslå at klimaendringer førte til påskens ekstremvær. Uansett klimaendringer eller ikke må sørlendingene regne med slike uværsdager også i fremtiden, konkluderer meteorologene ifølge pressemeldingen.

Konserndirektør Erik Boysen var ikke tilgjengelig for kommentar torsdag, men sier i pressemeldingen at Agder Energi vil sette inn tiltak for å unngå liknende situasjoner i fremtiden.

— Rapporten gir oss viktig bakgrunnsinformasjon for planlegging av ulike tiltak med sikte på å redusere konsekvensene av framtidige uvær.

Les også: Agder Energi tar selvkritikk