LYNGDAL — Jeg har hørt om lastebileiere som betaler fartsbøtene for sine sjåfører for å få godset raskere frem. Det er skremmende at de på denne måten er med på å legitimere råkjøring med vogntog som veier opptil 50 tonn, sier distriktssjef for UP i Agder og Rogaland, Steven Hasseldal.I tillegg til flere og hyppigere fartskontroller på E 39 ved Lehnesfjorden, vil UP-sjefen prøve å komme i dialog med næringen. Han ber lastebileierne selv ta tak for å få bukt med ukulturen.- Selv om det kan være vanskelig å få tak i nok sjåfører bør lastebilnæringen ha egeninteresse av å unngå ulykker. Det er skremmende når unge og uerfarne sjåfører presses til å kjøre fort på smale og ulykkesbelastede sørlandsveier, sier UP-sjefen for Agder og Rogaland. DØDSULYKKE.

Etter flere alvorlige ulykker, blant annet en dødsulykke da to trailere frontkolliderte, ble farten på europaveien langs Lehnesfjorden satt ned til 60 kilometer i timen. Samtidig ble det satt opp skilt som fortalte at dette var en ulykkesstrekning. Politiet har tidligere hatt en rekke fartskontroller på stedet, og det er nå satt opp en fotoboks i østlig retning i bakken ned mot Lehnesfjorden. 45 ble tatt.

Mandag denne uken var politiet på plass ved Lehnesfjorden igjen, og knep denne gangen 45 fartssyndere. At så mange som 12 av disse satt bak rattet i et tyngre kjøretøy både overrasket og skremmer Steven Hasseldal.Han viser til at det nettopp er vogntog som har vært involvert i flere av ulykkene på denne strekningen. ASFALTCOWBOYER.

Leder i Ager transportarbeiderforening, Roy Arild Egeland, er skuffet men ikke overrasket over at en del av hans kolleger ser ut til å gi blaffen i fartsgrensene. - Vi har ikke bruk for useriøse sjåfører. Cowboyene må vekk fra landeveien. Selv om de representerer en liten gruppe, ødelegger de for sjåfører flest som er seriøse og holder fartsgrensen, sier Roy Arild Egeland.Han forteller at arbeidsgivere ofte presser sjåfører til å komme raskt fram, men han sier dette ikke er noen unnskyldning for å kjøre for fort. - Det er spesielt viktig å holde fartsgrensen på en ulykkesbelastet strekning som denne ved Lehnesfjorden, der det er iverksatt strakstiltak for å unngå nye ulykker, sier han.Tekst: Torbjørn Witzøetorbjorn.witzoe@fvn.no - 908 70718og Jon Anders Møllenjon.anders.mollen - 38 11 33 27