KRISTIANSAND: Tørrkoking eller overoppheting på komfyren er den største enkeltårsaken til branner viser tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

LES OGSÅ: Skryt for god brannsikkerhet

Månedene desember og januar er svarte måneder på brannstatistikken, og mange branner kan knyttes direkte opp mot julefeiringen.

– Antallet bygningsbranner i de to månedene øker med 50 prosent. Feil bruk av elektrisk utstyr og bar ild er de viktigste årsakene, sier forebyggende leder ved Kristiansandsregionen brann og redning, Jan Røilid, til fvn.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Vegard Nekstad

Ledninger, vaskemaskiner og stikkontakter topper listen over hvilket utstyr som står i fare for å skape krøll. Med høyere strømbruk i forbindelse med julehøytiden aktualiseres farene knyttet til brann.

– Man kan glemme gryta med mat på komfyren eller henge en utedress litt for nært panelovnen. Det er nok til at en brann oppstår, forteller Røilid.

De siste årene har tradisjonen med levende lys på juletreet våknet til liv. Faren for elektriske feil er langt mindre enn faren for at levende lys kan føre til brann.

– Det er nok tryggere med elektriske lys, sier Røilid.

Å koble ut elektriske lys på staker og juletrær nattestid og når man ikke er hjemme, er fortsatt blant brannvesenets beste tips.

– Tilstedeværelse i tillegg til å være våken og følge med er svært viktig, avslutter Røilid.

LES OGSÅ: Skryt for god brannsikkerhet

Foto: Tore-André Baardsen