LINDESNES: — Det er utrolig at staten mener våre innbyggere er mindre verdt enn andre, sier Lindal og sikter til at Lindesnes ikke vil få det statlige bidraget til renseanlegget slik andre kommuner har fått i byggingen av sine renseanlegg.

Renseanlegg har de fleste av kystkommunene bygget i henhold til EU-reglementet, noe Lindesnes ikke har vært pålagt å bygge før nå. Men mens de andre kommunene har fått opp til 30 prosent tilskudd fra staten, får Lindesnes ikke noe.

— Vi har prøvd å få kommunaldepartementet og miljøverndepartementet til å forklare denne forskjellsbehandlingen, men de har ikke en gang villet møte oss, sier Lindal.

Lindesnes må bruke 60 millioner kroner for å bygge renseanlegget, som betyr en tredobling av kloakkavgiften til innbyggerne eller vel 11.000 kroner pr husstand i året.

– Det har kommet minstepensjonister til meg og sagt at de må ha sosialhjelp for å takle en slik økning. Dette vil jeg ikke gå med på, sier Lindal.

Han har tatt saken opp i formannskapet der han uformelt har fått full støtte for å nekte hele renseanlegget. Nå vil han bringe saken inn for kommunestyret for å få et flertall fra sine representanter for det som vil være sivil ulydighet.

— Ja, jeg vil sette saken såpass på spissen. Så får vi se hva staten vil svare på det, sier Lindal.