LILLESAND: – I dag går det med rundt 25 årsverk – til fangetransport ved Agder politidistrikt hvert år. Med nytt fengsel, så vil vi frigjøre disse årsverkene til vanlig politiarbeid, sier stortingspolitiker, Peter Gitmark (H).

– Tomta står klar. Til og til med avkjøringen fra den nye europaveien er ferdig asfaltert. Her er det bare å begynne å bygge, sier ordfører Arne Thomassen (H).

Allerede i 2006 ble tomta regulert til fengselsformål.

– Kommer Høyre i posisjon etter valget, så blir det garantert fengsel i Lillesand. Dette handler om resurser i politiet og hensynet rehabilitering til fangene som må sone langt hjemmefra, sier Gitmark.

– Dette er noe vi politiet også ønsker oss. Dagens ordning med lang transport av fanger koster masse resurser, sier fungerende politimester på Agder, Kjell Hegstad.

Like positiv er ikke justisdepartementet.

– Det virker rart at dette forslaget kommer nå som soningskøen nærmes er borte. Hvorfor foreslo og gjennomførte ikke Høyre dette da de satt i regjering og køen var på rund 3000 fanger? sier statssekretær i justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap).

Han sier varsler samtidig at regjeringen nå vil ha en gjennomgang av alle fengselsanstalter, og at de er klar over at det kan være enkelte utfordringer på Sørlandet.