Kristiansand: Mengden av muggsoppgiften aflatoksin er for høy i et parti pistasjnøtter og i et parti pistasjpasta, som brukes i produksjonen av kroneis med pistasj og femlitersbokser med pistasjis, melder Mattilsynet på sine nettsider.

For høye mengder av muggsoppgiften aflatoksin er kreftfremkallende og kan skade arvestoffet. Derfor bør inntaket av dette stoffet holdes så lavt som mulig.

Ved dosene det er snakk om i Hennig Olsen-isen er det imidlertid ikke fare for akutte virkninger. Det vil si at det ikke gir symptomer rett etter inntak, men ved gjentatte inntak kan det ikke utelukkes langsiktige virkninger.

Kroneisen er distribuert til hele landet, mens femlitersboksene er distribuert til snackbarer og gatekjøkken i Agder-regionen. Det var Mattilsynets distriktskontor i Vest-Agder som ved kontroll påviste for høye verdier av aflatoksin B1 i råvarene hos isfabrikanten Hennig Olsen Is AS i Kristiansand.

Hennig Olsen Is har satt i gang tilbaketrekking og regner med at pistasj-isen skal være borte fra markedet i løpet av torsdag 18. januar. Ingen andre produkter er berørt av tilbaketrekkingen.