MANDAL: — Det er nødvendig for å stoppe volden som følger i kjølvannet av alkoholflyten i sentrum, sa Inga E. Fjeldsgaard da flertallet i formannskapet i går gikk inn for innstramning mot stemmene til Frp.

Frp ønsket å beholde skjenketidene som nå og ville sammen med SV la gatekjøkkenene og pølsebodene holde åpent en time lenger enn nå. Den endelige avgjørelsen tas i bystyret.

— Det er tragisk for Mandal hvis gatekjøkken og serveringssteder straffes fordi det er bråkmakere på byen. Uansett hva vi vedtar, vil vi fortsatt ha bråkmakere, sa Per Bratteberg, Frp.

— Nattebråk i Mandal er ikke et stort problem, men det hauses opp. Det er bare et fåtall netter med mye bråk, sa Bratteberg.

Mye OVERSKJENKING.

— Det største problemet er ungdom under 18 år som ikke slipper inn på puber og restauranter. Foreldrene må komme på banen og holde bedre kontroll. Et annet problem er at det foregår en vanvittig overskjenking på mange skjenkesteder, sa Frp-representanten.

Bratteberg trodde ikke kortere skjenketider ville ha effekt for mindre vold. Skjenkestedene med størst besøk, hadde så godt vakthold at de sjeldent hadde bråk. At gatekjøkken må ha dørvakt, betegnet han som tragisk.

— Frp ønsker mindre alkoholmisbruk, men vi tror det vil kreve helt andre virkemidler enn flertallet har gått inn for. Det bør bli enklere å trekke inn bevillinger, sa han.

— Når politikere i Mandal vedtar at forbruket av alkohol skal reduseres, er det like dumt som å vedta at sola skal være lenger oppe om kvelden. Det vil være like mye bråk i privatboliger uansett når potetbua stenger på torvet, sa Paul Storholt, Frp.

Ordfører Alf G. Møll etterlyste statistikk som viser at de som drikker brennevin bråker mest.

BARBARISK GALSKAP.

— Det er trist hvis det ikke kan selges mat om natta på grunn av vold. Min oppfatning er at det glir over i barbarisk galskap der folk trenger psykiatrisk hjelp, sa ordføreren.

— Det er fri flyt av alkohol i Norge. Vi må være villige til å stramme inn. Vold oppstår der det er mange folk. Mange provoserer i kø, spesielt når de har drukket brennevin. Motstanderne forsøker å krisemaksimere akkurat som da røykeloven ble innført, sa Inga E. Fjeldsgaard, Ap.

Ebba Farre Roksvold, H, viste til at vold i køen til potetboden og gatekjøkkenet var gjengangere i hennes tid som aktor i retten. Å ha lenger skjenketid enn i Kristiansand, mente hun svekket Mandals omdømme.

virkeligheten.

Tore Askildsen, KrF, mente politikerne i Mandal måtte forholde seg til at det var vold i byen og gjøre noe med det.

Tekst: Aksel Faag

aksel.faag@fvn.no - 38 27 17 42