KRISTIANSAND: – Det er den store tilgangen på mat som gjør at rottebestanden øker, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Disse punktene er noen av de største trekkplastrene for de plagsomme gnagerne:

  • Søppel

  • Kompost

  • Fuglemat

  • Nedfallsfrukt

  • Svikt i kloakksystemet

Her er oversikten som viser hvor rottene i Kristiansand holder til.

Video: Hva tenker folk om rottene i kloakksystemet? Skadedyr

En fersk oversikt som Anticimex har laget for Kristiansand kommune viser hvor mye av rottegiften som er spist under de rundt 550 utvalgte kumlokkene. Oversikten gir en god indikasjon på hvor stort omfanget av rotter er i bydelene.

Det er tidligere målinger og tips fra publikum som ligger til grunn for de utvalgte stedene i rapporten. Aktiviteten er størst i tettbebygde boligstrøk. Slettheia og Søm er blant de verste områdene.

– Rottene flytter fra distrikt til distrikt. Der de finner mat, slår de seg ned, og det er da vi får dem inn i husene, sier senioringeniør i Kristiansand kommune, Ulrik Ulvnes.

Ved Skadeoppsyn i Kristiansand, og på hovedkontoret til ABS Skadedyrkontroll, kan de opplyse om at de får flere henvendelser hver uke fra folk som er plaget med rotter.

– Det er mange som ringer oss både for veileding og hjelp til å få ut rottene, sier Øystein Larsen ved Skadeoppsyn.

Mat

Ulvnes i kommunen mener det er på søppelsorteringen kristiansanderne svikter aller mest, og at overfylte søppeldunker gir gode måltider for rottene.

– Folk har ikke god nok søppelmoral, sier han.

Maten rottene tiltrekkes av er rester vi kaster på gata, mat vi legger ut til fuglene, frukt vi ikke henter inn fra plenen, komposthauger vi bare lar ligge, og ikke minst fulle søppeldunker utenfor huset.

I Kvadraturen har kommunen problemer med at folk som ferdes i gatene på kvelds— og nattestid, kaster fra seg halvspist mat.

– Vi har prøvd å skjerpe rutinene der, med nok søppelbeholdere og hyppig tømming. Men det kan nok bli bedre, sier Ulvnes.

Sprer seg

I løpet av rottenes levetid, som er på ett til to år, er det vanlig at de får fem til seks kull med unger. Ett kull kan telle opp til 15 unger. Milde vintre og god tilgang på mat gir aktive rotter, og opp til to flere rottekull enn i kalde perioder.

Mildværet fører også til at vannbestanden i kloakksystemene øker. Noe som igjen fører til at rottene trekker opp på bakkenivå.

– Mange av rottene overlevde den milde vinteren i fjor, så det er nok en grunn til at bestanden er stor i år. Fortsetter det som nå, kan det bli et problem framover, sier Tore Wick­strøm, tekniker i ABS Skadedyrkontroll Kristiansand.

Se tidligere video om museinvasjon: Museinvasjon i Birkenes Kirke