KRISTIANSAND: — Vi synes havnestyrets leder er feig som ikke tar ansvar. Det er jo havnevesenet som har gjort en slett jobb, sier Wiig Andersen til fvn.no.

Havnestyret er det politiske organet i kommunen som jobber med spørsmål knyttet til havnevesenets drift av Kristiansand havn.

Oppgitt over soloutspill

Wiig Andersen er ikke blid etter at havnestyrets leder Terje Frigstad tirsdag hamret løs på vellaget etter at Maersk har signalisert at de trolig velger andre havner i fremtiden.

— Det er patetisk av havnestyrets leder å gi oss en skyllebøtte for å være næringsfiendtlige, når folk i havnevesenet har lagt seg paddeflate og innrømmet at de har gjort et for dårlig forarbeid, raser Wiig Andersen.

Senest mandag sa havnedirektør Stein A. Haartveit at det ikke blir aktuelt å la flere rigger komme til Kristiansand før man har fått bukt med støynivået.

— Det må gjerne komme flere rigger til Kristiansand, men da må man vite hva som kommer. Ingen her ante hvor mye støy denne riggen ville komme til å skape. Nettopp fordi det ikke forelå noen form for forarbeid eller konsekvenseanalyse, hevder Wiig Andersen, og fortsetter:

— Når havnevesenet gjør dårlig forarbeid, må de ta sin del av ansvaret for at dette ikke ble vellykket, sier Wiig Andersen.

Omfattende klagemengde

- Her er det snakk om noen få menneskers behov for nattero, fremfor en industri som kan gi distriktet millioninntekter. Hvorfor skal de få naboene på Søm som klager få gjennomslag her?

— Det er ikke snakk om få klager. Vi kan ikke bagatellisere dette. Vi er flere vellag på Søm som har fått en massiv strøm av henvendelser fra slitne eldre, fra trøtte småbarnsfamilier, fra arbeidende som er måttet sykemelde seg, og jeg synes det er på tide at man viser respekt for folks helse. Vi har kun brukt vår demokratiske rett til å ytre oss, sier Wiig Andersen.

- Men får du ikke dårlig samvittighet for å ha sørget for at Maersk trolig aldri vil komme til byen igjen?

— Igjen; dette må havnevesenet ta sin del av ansvaret for. Hadde de gjort et skikkelig forarbeid og funnet et egnet sted som skapte minst mulig plager, hadde en unngått dette. Det må gjerne komme flere rigger til regionen, men det betinger at det gjøres et skikkelig forarbeid, og at riggen plasseres et egnet sted. Jeg skulle likt å sett den bydelen som hadde godtatt å få slik industri rett utenfor stuedøra uten forvarsel, sier vellederen.

Humrer over stempling som patetisk

  • Jeg kan ikke forholde meg til at han kaller meg patetisk. Jeg diskuterer saken, en sak Wiig Andersen og jeg åpenbart har ulike meninger om, sier Terje Frigstad til fvn.no.

Frigstad på sin side vektlegger frykten for at arbeidsplasser i distriktet kan gå tapt.

— Det jeg vil ha frem er at vi er inne i krisetider, og det å få slike rigger hit betyr faktisk mye med tanke på arbeidsplasser i området. Så kjører beboerne så hardt ut, i stedet for å være løsningsorientert mot støyproblematikken, sier Frigstad oppgitt.

- Men avviser du at det er blitt gjort for dårlig forarbeid?

— Ingen kunne forutse denne brummingen fra generatoren. Når problematikken kom, må man heller være løsningsorientert i stedet for å ha denne holdingen som Wiig Andersen utviser, sier havnestyrets leder Frigstad.

- Ville du hatt denne riggen utenfor ditt soveromsvindu?

— Om så skjedde måtte jeg vurdert situasjonen og sett på løsninger, i stedet for å kjøre så hardt som vellagene på Søm har gjort, sier Frigstad.

STØY: Selv om riggen forlengs har dratt, har ikke roen senket seg. Sveinung W. Andersen er oppgitt over å bli kalt næringsfientlig.