KRISTIANSAND: — Det stor en fyr utenfor og mumlet noe på dårlig engelsk, forteller Drøsdal.

Mannen hadde en innsamlingsbøsse og et hjemmelaget id-kort med påskriften "Scandic hjelpen", forteller Drøsdal. Nå advarer han mot det som trolig er en falsk innsamling.

— Jeg ringte politiet, og de hadde ikke hørt om denne innsamlingen. Selv har jeg aldri hørt om organisasjonen. Det eneste jeg finner om denne "Scanic hjelpen" på nettet er en artikkel fra Aftenbladet om en falsk innsamling, sier Drøsdal.

Les Aftenbladets artikkel her: Sjekk før du gir

Personen som var på døra hos Drøsdal på Slettheitoppen, var ikledd vest, og ifølge Drøsdal hadde han et østeuropeisk utseende.

— Han hadde en lapp hvor det sto noe om hjelp til rumenske barnehjem, sier Drøsdal.

Også Katrin Torkildsen forteller at hun har hatt folk på døra fra "Scandic hjelpen" onsdag ettermiddag. Der ble to innsamlere observert.

— Jeg blir rasende og provosert. Det verste er at loven tillater det. Vi ringte politiet, og de sier de ikke kan gjør noe, sier Torkildsen.

Nå advarer hun andre mot å gi.

— Jeg ser jo at de jobber seg nedover gata her, og at naboer gir. Mannen min ga også noen få mynter han hadde i lomma, og vi føler oss rett og slett lurt. De ødelegger jo for andre, seriøse innsamlinger, sukker Torkildsen.

Politiet advarer

Episoden er ved 17.30-tiden ikke loggført hos operasjonsleder i Agder-politiet, Arne Arnesen, men han synes det hele høres suspekt ut.

— Personlig ville jeg ikke gitt penger til disse folkene. Jeg vil vite 100 prosent sikkert hva pengene går til før jeg gir penger, sier Arnesen.

Det er først når det kan bevises at pengene ikke går til det formålet innsamleren sier, at det er ulovlig. Da kan vedkommende anmeldes for bedrageri.

Problem også i Mandal

Politiet i Mandal har også fått henvendelser rundt innsamlingsaksjonen. Politistasjonsjef Bjart Gabrielsen mener at de som samler inn penger kan forsøke å skaffe seg legitimitet ved å fremstå med godkjennelse fra politiet.

— Det er en uting! Vi har alt en rekke ideelle organisasjoner som driver innenfor rammene som er gitt, sier Gabrielsen til Lindesnes Avis.

Melu Timpu er blant dem som samler inn penger. Til avisen forteller han at folk er negative ettersom de er utlendinger.

— Vi reiser til Romania, og kjøper mat og klær til trengende der. Vi er ingen stor organisasjon, men vi har lov til det, sier han til Lindesnes Avis.