HÆGEBOSTAD/BERGEN: Rundt klokken 00.40 i natt våknet flere kristiansandere av et høyt smell.

Ingen forklaring har foreløpig dukket opp som kan forklare det skarpe, harde smellet, som ble hørt over hele Kristiansand.

Hørte du smellet?

Utslag

— Vi har to målinger som slår ut på seismografstasjonen på Snartemo i det aktuelle tidsrommet, sier Anne Lise Kjærgaard ved institutt for geovitenskap ved Universitetet i Bergen.

Instituttet har ansvaret for driften av 33 seismiske stasjoner over hele Norge, jordskjelvstasjonen som på folkemunne litt sleivete gjerne kalles for "Seismografen i Bergen."

Mellom klokken 00.42 og 00.43 sees det et tydelig og raskt rystelsesutslag på plotteren.

Veldig lokalt

— Kan dette være jordskjelv eller dynamitt? Eller et stort steinskred?

— Det er noe. Det er ikke jordskjelv og heller ikke dynamitt, det tror jeg ikke. Men det er veldig lokalt, vi har ingen lignende registreringer fra stasjonene på Homborsund, Karmøy eller Kongsberg.

Et mindre utslag kan sees klokken 00.51, og en lang rystelsesbølge dukker opp igjen 00.53. — Dette er nok et tog, tror Kjærgaard.

Tog

Ingeniøren har rett.

Ifølge pressevakt Jeanette Fagerli Quaino ved NSBs informasjonsavdeling, dreier det seg om NSB-tog nr 706, som ankommer Snartemo stasjon klokken 00.51, og kjører derfra klokken 00.53. Men ingen togpasseringer er registrert klokken 00.42, og utslaget på seismografen er også langt kortere.

- Disse lesningene sier ingenting om styrken på skjelvingene. Det beregner vi når vi leser primær og sekundærfasene, forklarer Kjærgaard.

TOGANKOMST: ...Og slik ser rystelsene fra toget ut, ved ankomst stasjonen 00.51, og ved avgang 00.52 FOTO: JORDSKJELVSTASJONEN I BERGEN

Persienner falt ned

– Vi fikk mange meldinger om smell. Hos enkelte hadde bilder falt ned fra veggene, sier operasjonsleder Bård Austad i Agder politidistrikt, til fvn.no.

Beboere på Tinnheia merket smellet kraftigst, og hos noen var det så voldsomt at persiennene falt ned fra vinduene.

Det er allerede brakt på det rene at smellet ikke kan være resultatet av en planlagt sprengning, ei heller tordenvær eller overlydsfly. Og sannsynligvis heller ikke dynamitt, ifølge sprengningseksperter.

— Smellet var for skarpt til å være dynamitt, mener byggleder Magne Stedjan i Vegvesenet.