KRISTIANSAND: Jernbaneverket var torsdag formiddag i gang med å få toget som sporet av ved Dalane onsdag kveld tilbake på skinnene.

— Jeg har fått opplyst at bergingsmannskapet vil være ferdige med arbeidet om en halvtime eller mer, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til fvn.no ved 11-tiden torsdag.

Rundt klokken tolv var toget tilbake på skinnene, og plassert på et sidespor.

— Vi brukte rundt seks timer på jobben, noe som var omtrent som forventet. Vi har god erfaring med slike situasjoner, så det var ingen stor jobb sånn sett, sier bergingsleder Geir Moen til fvn.no.

For å få toget tilbake på sporet måtte bergingsmannskapene løfte det opp og plassere løse skinner under. Deretter ble det trillet tilbake på den fastmonterte skinnegangen.

Se video fra Dalane onsdag

Ifølge Bakken er årsaken til avsporingen fremdeles uklar.

— Toget kjørte forbi et stoppsignal uten å stoppe. For å hindre at toget kommer inn på hovedsporet igjen, blir det derfor penset ut på en sikringsveksel. I så måte fungerte sikkerhetstiltakene 100 prosent. Hvorfor toget så ikke stoppet før det kjører ut av sporet og havner i gjerdet er foreløpig uklart, sier Bakken.

Togsettet fortsatte ti meter etter skinnegangens slutt, og var nær ved å havne ute på riksveg 9. Les: Toget havnet nesten på riksveg 9

Saken meldt til Havarikommisjonen

Ifølge informasjonssjef Preben Colstrup i NSB er saken nå overlatt til Havarikommisjonen.

— Vi vil gjøre våre egne vurderinger, men disse vil vi ikke offentliggjøre før havarikommisjonen har kommet med sin konklusjon. Erfaringsmessig kan dette ta både uker og måneder, sier Colstrup til fvn.no.

Det ble i går kveld opplyst at avsporingen kunne få konsekvenser for godstrafikken. Ifølge Bakken går godstrafikken som normalt torsdag, og forsinkelsene onsdag skal ha vært minimale.

Bakken kan ikke svare på hvor mye avsporingen vil koste Jernbaneverket.

Se bildeserie av togavsporingen her

— Så vidt jeg vet er det ikke noe skader på infrastrukturen, og togsettet har jeg foreløpig ikke sett selv. Hvor mye det koster kommer an på hvor mye tid man bruker på bergingen. Eksakt beløp må vi komme tilbake til, sier Bakken.