KRISTIANSAND: — Vi ønsker å finne ut hvor stort omfanget er og om de prostituerte er stasjonære i byen eller på gjennomreise. På den måten kan vi få en oversikt over markedet i Kristiansand, sier Hilde Stokkeland i RISK (Ressurs i sentrum, Kristiansand).

RISK kommer til å samarbeide med blant andre politiet i arbeidet som er helt i oppstartingsfasen, og som vil bli gjennomført i løpet av våren.

Ved hjelp av undersøkelsen ønsker de å finne ut hvor mange som opererer på det som kalles «innemarkedet» i Kristiansand. Det vil si prostituerte som annonserer via internett eller i blader.

Stor aktivitet.

Verken politi eller kommunen kjenner til gateprostitusjon i Kristiansand. Men på nettet er det mange prostituerte som annonserer at de selger sex i Kristiansand.

På et av de mest populære nettstedene for salg av sex var det i går åtte som annonserte med sex-salg i Kristiansand. Tidligere i uke lå det 15 annonser inner. Der ligger både telefonnummer og bilder for de som ønsker å kjøpe sex. Det ligger også opplysninger om hvor lenge de er i Kristiansand, og hvor de skal etterpå.

I Arendal var det ingen som annonserte med salg av sex i går. I andre norske byer var det omtrent like mange som i Kristiansand: 12 i Stavanger, ni i Bergen og åtte i Trondheim. I Oslo annonserte 71 prostituerte.

Raymond Lønnberg, som har vært engasjert av Kristiansand kommune for å kartlegge prostitusjonsmiljøet, sier at det til enhver tid ligger ute opptil 20 slike annonser for prostituerte med tilholdssted i Kristiansand.

Lønnberg har vært i kontakt med flere av de prostituerte i Kristiansand. Han sier at de fleste er utlendinger, og at de er i Kristiansand i kortere perioder. Noen av dem har faste kunder.

Lønnberg har også snakket med kundene.

— I Kristiansand som andre steder er de en sammensatt gruppe. Noen oppsøker de prostituerte av ensomhet. For andre er grunnen at de ønsker det lille ekstra som de ikke får av partneren sin, sier Lønnberg.

Oversikt.

En sjekk politiet gjorde for Fædrelandsvennen i går, viste at de i fjor ikke har hatt noen saker som dreide seg om prostitusjon. Å annonsere med salg av sex er heller ikke kriminelt. Det er heller ikke kjøp av sex.

Kristiansand kommune må derfor gjøre undersøkelsene selv for å få en oversikt over den delen av prostitusjonen som blir annonsert på nett og gjennom blader.

— Når vi har materialet klart, kan vi finne ut hva vi skal gjøre med det, sier Stokkeland.

— Vi er opptatt av å ha så høy kompetanse på dette området som mulig, sier hun.

Hvorvidt kommunen vil oppsøke de prostituerte er ennå ikke avklart.