KVINESDAL: – Jeg tror ikke det er mange som har noe forhold til flaggdagene 21. januar og 19. august, så får vi helle flagge for Kongen, Dronningen og Kronprinsens, sier Runar Nilsen.

Mens rådmannen har foreslått at kommunen dropper å flagge på Samefolkets dag og Olsok, foreslo Runar Nilsen i formannskapet å kutte ytterligere to flaggdager. Bakgrunnen er at flaggingen fra til sammen 11 kommunale flaggstenger koster fra 19.260 kroner på helligdager til 14.832 kroner på søndager og 5562 kroner på hverdager. Kommunen flagger i dag ved sju skoler, foran minnestøtten i sentrum og kulturhuset, hver flaggdag tapper en bunnskrapt kommunekasse for flere tusen kroner.

– Noen kan sikker mene at det er smålig å ikke ta seg råd til å flagge, men jeg vil ikke prioritere denne overtiden til kommunalt ansatte på bekostning av lovpålagte oppgaver til skole. Etter å ha investert ukritisk i blant annet kulturbygg på Utsikten og tvilsommer Terra-papirer, er kommunen nå nødt til å snu på hver kroner, sier Runar Nilsen.

– Ekstremt

Fremskrittspartiets kommunalpolitiske talsmann på Stortinget, Per-Willy Amundsen, karakteriserer sparetiltaket som partiets lokallag foreslo i Kvinesdal som ekstremt. Han forstår likevel at lokalpolitikere som ikke får endene til å møtes prøver alt framfor å kutte i lovpålagte tilbud til eldre og skole. Han sier det er regjeringen som har skylden for den dårlige kommuneøkonomien.

Stortingsrepresentant Åse Schmidt fra Vest-Agder tror nok ikke et slikt forslag ville bli fremmet i Mette-Marits hjemby Kristiansand, men sier at følelsene for Kronprinsessen kanskje ikke er like sterke i Kvinesdal.

Avvist

Etter en lengre diskusjon i formannskapet ble det enighet om å anbefale andre sparetiltak, nemlig å fire flagget ved arbeidstids slutt klokken 15.00 på hverdager. I innstillingen til kommunestyret foreslås det også å droppe flagging på Samefolkets dag og Olsok. Det er for øvrig opp til den enkelte kommune om og når det skal flagges, mens det fra alle statlige bygg skal flagges på de offisielle flaggdagene – også kronprinsessens.