KRISTIANSAND: — Hei, det er Kristiansand kommune. Du må du ringe brøytetelefonen, sier Anne Lise Olsen på sentralbordet i Kristiansand kommune.

Telefonen ringer uten stopp, og de tre damene på sentralbordet svarer det samme hver gang.

— Det meste dreier seg om brøyting. I tillegg ringer noen eldre som ikke kan skuffe selv. Røde Kors hjelper dem, sier Olsen, mens både fasttelefonen og mobiltelefonen kimer.

Kommunens beredskapstelefon åpnet i går formiddag.

— Vi har fått anmodning fra politiet om å åpne telefonlinjene til kommunen og da gjør vi selvsagt det, sa rådmann Tor Sommerseth til fvn.no i formiddag.

— Men burde dere ikke gjort dette tidligere?

— Jo, i ettertid ser vi at vi nok burde ha hatt åpne linjer tidligere, men vi har altså forsøkt å si til folk at de kunne ringe legevakta dersom det var noe de trengte hjelp til. På våre nettsider har vi hatt nummer både til legevakt og brøytemannskaper, sier han.

Rådmannen forteller at kommunen opprinnelig mente dette var nok for å håndetere situasjonen. Men at de har slitt med å kommunisere ut til folk at legevakta kunne ta seg av henvendelser av ymse slag.

— Det er tydelig at det ikke har gått som vi planla, sier Tor Sommerseth.

Kommunen er nå ute med alt av brøytemannskap. De jobber med å rydde de viktigste veiene, det vil si der bussen går og i nærheten av kommunale boliger. I tillegg har de ambulanse i beredskap. Røde Kors er også i beredskap. Kommunen forbereder seg også på at strømmen kan komme til å gå i Kristiansand og har laget en oversikt over hvilke, syke- og aldershjem som har aggregat.

— Jeg vil ikke kalle dette en krise, så lenge publikum er oppmerksomme på at det er mye og tung snø, sier beredskapsleder i Kristiansand kommune, Sigurd Pedersen.

Viktige telefonnummere i snøkaoset i Kristiansand:

  • Kristiansand kommunes hjelpetelefon - 38 07 50 00

  • Legevakta - 38 07 69 00

  • Brøyting - 38 02 93 63

  • Øyeblikkelig hjelp - 113

Døgnbemannet hjelpetelefon i Lillesand har telefonnummer: 37 26 17 03

Hjelpetelefonen i Søgne har nummer: 38 05 55 55