KRISTIANSAND: Delta, en arbeidstakerorganisasjon i Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (YS), og Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund Kommune (YS-K), Delta, samt Bibliotekarforbundet og Fagforbundet, har i dag varslet Kristiansand kommune om at medlemmer kan bli tatt ut i streik. UNIO-medlemmer kan også bli tatt ut i streik. Totalt gjelder dette 1309 ansatte i Kristiansand kommune.

I tillegg har Fagforbundet varslet streik for 131 personer i Mandal kommune, fem i Mandal Parkering AS, 124 i Vennesla kommune og 43 i Lyngdal kommune.

Det blir streik hvis det ikke blir enighet om årets lønnsoppgjør.

Tror det kommer streikevarsel fra flere

Det er rundt 6.500 ansatte i denne kommunen, og de fleste av disse er fagorganiserte.

— Potensialet for streik er kjempestort, sier Arvid Håkonsen, direktør for arbeidsgivervirksomheten i Kristiansand kommune.

Da fristen for å varsle streik gikk ut klokka 16 fredag, ble det klart at omfanget kan lamme kommunen.

— Det er egentlig tatt ut folk over hele kommunen. Skole, barnehage, kultur og helse og tekniske tjenester rammes. Biblioteket vil bli stengt, sier Håkonsen til fvn.no.

Dersom det blir streik vil enheter over hele kommunen bli rammet, men det er ikke klart hvor hardt kommunens enheter vil bli påvirket av streiken. I løpet av helga skal administrasjonen i de forskjellige enhetene vurdere hvordan en streik vil ramme.

— Det er en utfordrende situasjon og det er vanskelig å se hvor det ender. Hver enkelt enhet skal vurdere om og hva man må stenge eller redusere, sier Håkonsen.

Frist førstkommende onsdag Meklingen ledes nå av riksmeklingsmannen etter at det ble brudd i de sentrale forhandlingene mellom KS og arbeidstakerorganisasjonene 30. april. Meklingen startet 18. mai og skal være avsluttet innen natt til onsdag 27. mai. Dersom det ikke blir enighet, vil streiken starte onsdag morgen.

— En eventuell konflikt skal i første rekke ramme arbeidsgiver, og Delta beklager de ulemper en eventuell streik påfører tredjepart, sier hovedtillitsvalgt for Delta i Kristiansand kommune, Irene Kaspersen, i en pressemelding fra Delta.