KRISTIANSAND: — Dette var året da alt klaffet for Agder Energi, sier konsernsjef Tom V. Nysted til fvn.no.

Langt større kraftproduksjon enn i 2007, opp fra 7,5 til 9,5 TWh, bedre kraftforvaltning og at samtlige underliggende forretningsområder leverte bedre enn planlagt, gav ifølge Nysted et svært godt 2008. Det vet også Statkraft og de 30 Agder-kommunene å benytte seg av. De henter ut til sammen 966,6 millioner kroner i utbytte. 527 av millionene fordeles på kommunene, mens Statkraft tar 440 millioner kroner.

Rekordutbytte

  • Dette er det høyeste utbyttet som er levert, og det er vi stolte av, sier Nysted.

— Er utbyttet for stort?

— Det er alltid en eiersak å vurdere utbytte. Det er alltid et ønske for selskapet om å ha mest mulig til nyinvesteringer, og eierne har et ønske om mest mulig avkastning. Men vi lever godt videre med det utbyttet, sier Nysted.

Agder Energi benytter seg av to ulike regnskapsprinsipper når selskapet beregner utbyttet og når selskapet rapporterer årsresultat etter skatt. Etter den ene metoden tas det nå ut nesten dobbelt så stort utbytte som overskudd, mens etter den andre metoden er utbyttet marginalt mindre enn overskuddet.

Ikke tapping

Styreleder Sigmund Kroslid avviser at det er snakk om tapping av selskapet.

— Vi kan diskutere om kronebeløpet på utbyttet skal være det eller det. Men vi er i alle fall ikke i den situasjonen at noen kan si at vi tapper selskapet, mener Kroslid.

Ifølge årsrapporten har likevel gjelden økt fra 5,15 til 5,39 milliarder kroner fra 2007 til 2008, mens egenkapitalen er redusert fra 3,48 til 3,02 milliarder i samme periode.

— Jeg forholder meg til våre eiere, og så lenge utbyttet ikke går ut over selskapet på en måte som jeg synes er uforsvarlig, så fremmer jeg de ønsker om utbytte som våre eiere har, sier Kroslid.