KRISTIANSAND: Fjord Line bestemte under et styremøte i dag at de ikke kan tilby dansketurer denne sommeren. I går vedtok havnestyret i Kristiansand å tillate selskapet sommerseilinger i år.

— Vi trenger en bedre forutsigbarhet enn det Kristiansand havn kan tilby oss i dag. De (havnestyret, journ. anm.) binder mine hender og føtter, kaster meg på sjøen og sier svøm, sier administrerende direktør i Fjord Line, Ingvald Fardal, til fvn.no.

Kommer til å søke for 2010

Den største utfordringen ifølge Fardal å skaffe personalet som trengs.

— Vi skal ha 96 medarbeidere som vi bare kan tilby jobb i to og en halv måned, og det er ikke enkelt på så kort varsel, sier han.

Ifølge Fardal kunne Fjord Line kommet i gang med seilinger tidligst 1. juli. Det ville ført til at selskapet ville gått med tap i år.

— Vi kunne tatt et tap i år hvis vi visste at vi kunne seile til neste år, noe som er svært usikkert. Vi trenger en avklaring før september, slik at vi kan skape en trygghet i markedet om at vi kommer til å seile, sier Fjord Line-direktøren, som opplyser at rederiet kommer til å søke havnestyret om godkjennelse av seilingsplan for sommerhalvåret 2010. Krever erstatning

I går gikk et enstemmig Havnestyre inn for å tillate Fjord Line å seile i sommer. Samtidig gjorde de det klart at kravet om helårsdrift fremdeles står ved lag. Vedtaket om å godkjenne sommerseiling i år ble gjort etter at Fjord Line fikk medhold for sitt syn av Kystverket. Striden ligger nå til behandling hos Kyst- og Fiskeridepartementet.

Fardal mener kravet om helårsdrift er et brudd på konkurranselovgivningen i EØS-området, og har varslet søksmål. Ifølge en pressemelding sendt ut i dag ble det i 2008 ført ekstraordinære kostnader på vel 50 millioner kroner knyttet til nedleggelsen av linjen fra Kristiansand til Danmark.

— Vi kommer til å kreve erstatning, men vi har ikke sett på detaljene ennå, sier Fardal.