KRISTIANSAND: Samtidig innebærer alkoholforliket at skjenking av øl, vin og brennevin på utestedene «bare» strammes inn én time, til kl. 02.00. Vi tar debatten på fvntv klokken 17.30 i kveld.

— Vi tar ansvar og inviterer nå til et bredt forlik i bystyret om vårt forslag - som utelivsbransjen kan leve med, men som også inneholder viktige elementer i forhold til redusert alkoholbruk, sier Trond Blattmann, Aps gruppeleder.

Debatten har rast i flere måneder, og koalisjonspartnerne KrF, Høyre og Ap brøt forhandlingene.

I går røpet partene - overfor Fædrelandsvennen - forliket som høyst sannsynlig får flertall i bystyret 12. mars.

Kom brått på

Mest oppsiktsvekkende er forslaget som får mang en kjøpmann til å sette en duggfrisk CB i halsen. Ølsalget på hverdager skal stenge som på lørdager - klokken 18. - En ekte hestehandel?

  • Det er det det blir, men alternativet er verre, sier ordfører Per Sigurd Sørensen (H).

  • Dagligvarebransjen reagerer med harme?

  • Det skjønner jeg veldig godt. Det er et helt nytt element i debatten, som jeg forstår kommer som en overraskelse, svarer han.

Var det opp til Høyre, ble dagens skjenkeregler opprettholdt. Men flertallet i bystyret vil noe annet.

  • De som vil stenge tidlig, får ikke flertall. Vi som er mer liberale enn Ap, får heller ikke flertall. Til syvende og sist vil Aps forslag få flertall i bystyret, sier ordføreren skråsikkert.

Han tror ikke de nye salgstidene fører til redusert alkoholforbruk.

  • Vi tror ikke det har den effekten de andre tror. Folk skaffer seg det de vil ha, mener Sørensen.

Ikke i tvil

Men Trond Blattmann er av en annen mening.

  • 50 prosent av det som drikkes, drikkes hjemme. Målet med ruspolitisk handlingsplan er å redusere konsumet, og da er dette et effektivt tiltak, sier Aps gruppeleder.

Han mener kundene må kunne leve med kortere salgstider, og viser til at ølsalget i gamle dager stengte klokken 14. - Vi klarte oss da også.

  • Men er ikke mye av poenget å redusere volden i sentrum?

  • Hvis alkohol er utløsende årsak til vold, vil redusert alkoholforbruk også være med og dempe volden, svarer Blattmann.

Jørgen Kristiansen, gruppeleder for KrF, uttaler at hans parti ønsker enda strammere skjenketider, men også han bekrefter at Aps forslag vil få flertall.

Aps forlik innebærer også følgende:

Skjenking på utesteder kan ikke starte før 09.00, mot 06.00 i dag. Uteservering får ikke egne skjenketider.

Rådmannens forslag om kun å skjenke sprit på utesteder med over 50 prosent matservering, glemmes.

Utesteder skal avtale om vertskapsbevis. Dette innebærer godkjente ordensvakter og vilje til å redusere alkoholforbruket gjennom svakere drikker. Dessuten må utestedet tilby gratis vann og kaffe siste time før stengetid.

Rådmannen ønsket opprinnelig å stenge brennevinsskjenkingen klokken 24.