BEIJING: Tufte virker avslappet der han sitter på rostadion i Shunyi og snakker med den norske pressen. Kommentarene sitter løst.

Men lørdag starter alvoret. Da skal roeren begynne jobben med å forsvare gullet sitt i singlesculler fra Aten-OL.

– Det er ikke noe som heter regjerende mester. Mester er noe du har vært eller kan bli. Ikke noe du er. For meg er angrep det beste forsvar, sier Tufte.

For etter OL-gullet har Nykirke-bonden fått merke at konkurransen har hardnet til.

– Det er i alle fall høyere nivå på toppen nå. Det er blitt tøffere, sier 32-åringen til NTB.

Trives som utfordrer

Tufte må kjempe mot sterke roere som Mahe Drysdale, Ondrej Synek og Alan Campbell. De tre har tatt hver sin seier i verdenscupen i år. Tufte har rekken 3-5-3. – Det er greit å være outsider. Da blir det ikke så mye trykk fra dere, og det passer meg bra. I 2004 var det verre. Da hadde jeg vunnet VM året før og den siste verdenscupregattaen før OL. Da var det nesten forlangt at jeg skulle vinne, forteller Tufte.

Norske roere har tatt medalje i hvert eneste OL siden München-lekene i 1972. Tufte tok sølv i Sydney i 2000 (dobbeltsculler med Fredrik Bekken) og gull i Aten fire år senere.

Også denne gang er han et av Norges største OL-håp. Men han lar seg ikke påvirke av forventningene.

– Jeg er litt for gammel til å bli stresset, men jeg merker trykket hjemme. Det er hyggelig, men folk glemmer at det er mange sterke roere med.

– De ønsker meg vel det beste, og jeg håper jeg står til forventningene, sier han.

Går alt etter planen får Tufte en formtopp når det gjelder som mest, i OL-finalen som ros 16. august.

– Han skal ro bedre og bedre utover i OL, før han skal gjøre sitt livs løp i finalen, sier trener Tore Øvrebø til NTB.

Tunge forhold

Varmen og den tunge, fuktige luften kan bli en stor utfordring. Løpene skal ros i 15-16-tiden.

– Spør du meg, så synes jeg det er noe piss. Jeg skjønner ikke poenget med å ha en regatta når det er på det varmeste. Men TV bestemmer alt. Det blir likt for alle, og det er ikke noe kaldere i bane 2 enn 3. Det gjelder å mestre forholdene best mulig, sier Tufte.

– Den største utfordringen blir å få inn nok luft. Det er så fuktig her at du må skuffe inn luften. Det er tungt å puste.

Men luftveisproblemene som han slet med i fjor, har han god kontroll på. Tufte får tett oppfølging av fysiolog Erlend Hem under OL. Erfaringene fra testoppholdet i Kina i fjor har også vært til mye hjelp. Forurensingen kjenner han heller ikke mye til. Rostadion ligger et stykke utenfor sentrum.

– Olaf er helt fin i luftveiene. Han blir godt medisinert og følges opp bra. Men det er tjukkere luft her enn vi er vant til, sier Øvrebø.