MANDAL: Politiet fikk klokken 13.50 fredag melding om et væpnet ran i Øvrebyen i Mandal. Tre timer senere ble mannen politiet er sikre på gjennomførte ranet pågrepet. Ransutbyttet ble funnet da mannen ble pågrepet.

Se reportasje fra Mandal — En gjerningsperson ble pågrepet på en adresse i Mandal ved 17-tiden. Han var da sammen med en annen person som også ble pågrepet. En person har muntlig erkjent at han gjennomførte ranet, og ransutbyttet er kommet til rette, sier operasjonsleder Ove Austenaa ved Agder politidistrikt, til fvn.no.

Gjerningsmannen skal være i begynnelsen 20-årene og en kjenning av politiet. Han ble pågrepet i leiligheten til en kamerat. Også kameraten er pågrepet, men politiet har ikke gått ut med bekreftelse på om denne personen har erkjent å ha deltatt i ranet.

Begge de pågrepne mennene er tidligere kjenninger av politiet, men skal ikke være tatt for like grov kriminalitet tidligere.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med folk som var i nærheten av banken da ranet skjedde. Ingen vi var i kontakt med hadde merket seg noe unormalt da ranet skjedde. Ifølge politiet skal ransmannen ha kommet til og fra banken på sykkel.

Ringte inn bombetrussel

Politiet i Mandal opplyste i en pressemelding like før klokken 19 at de to mennene ble pågrepet i en leilighet rett utenfor sentrum samtidig. Pågripelsen fant sted uten dramatikk. I forkant av ranet skal den ene av de to mennene ha ringt inn en bombetrussel til kjøpesenteret Amfi i Mandal.

I samråd med senterledelsen valgte politiet imidlertid ikke å evakuerte kjøpesenteret. Da meldingen om ranet tikket inn klokken 13.50 var politiet klar til å rykke ut.

Ukjent utbytte

  • Hva som er borttatt vet vi ikke foreløpig, sa operasjonsleder Bård Austad i Agder politidistrikt fredag ettermiddag. Heller ikke ved 18-tiden ønsket politiet å si hvor stort ransutbytte personen fikk med seg fra stedet.

Heller ikke regionsjef i Sparebank 1 Sr-bank, Ragnar Tollisen, ønsker å bekrefte hvor mye penger som ble tatt under ranet.

Bankansatt Lars Færevaag sa til fvn.no tidligere i dag at det var en person, trolig en mann, som utførte ranet.

— Mannen skal ha truet med en pistollignende gjenstand, og har fått med seg et ukjent kontantbeløp fra banken. Vi har fått et signalement på gjerningspersonen som vi nå jobber utifra, sier operasjonsleder Vidar Neset i Agder politidistrikt.

Sikrer spor

Krimteknikere fra Agder politidistrikt sikret i ettermiddag spor i banken. Krimtekniker Harald Knutsen bekrefter over Fædrelandsvennen at det ikke ble avfyrt skudd under ranet, men ønsket ikke gå ut med ytterligere opplysninger.

Det var flere vitner til hendelsen, og disse blir nå avhørt av politiet. De ansatte blir fulgt opp av bankledelsen i Sr-bank.

— Vi har nå fullt fokus på de ansatte, og andre som var tilstede under ranet, sier Tollisen til fvn.no.

Etter det fvn.no erfarer skal de ansatte og kundene som var inne i bankbygningen da ranet skjedde delta på en de-briefing fredag kveld.

Kommunikasjonsdirektør Thor-Christian Haugland i Sparebank1 Sr-bank bekreftet tidligere i dag overfor Aftenbladet.no at åtte personer var på jobb i banken da ranet fant sted. De skal i ettermiddag ha blitt avhørt av politiet.

Fvn.no kommer med mer.

Kart: KystAtlas.