KRISTIANSAND: — Det er nok gammel vane som gjør at folk skifter tidlig, sier Distriktsvegsjef Johan Mjaaland i Statens vegvesen Region Sør.

Han håper fjerningen av skiltene og oppsatte advarselsskilt om faren for biler i blindsonen vil være nok til å avverge flere ulykker på Vesterveien.

Må det en dødsulykke til?

Smalt igjen på Vesterveien

Fvn.no observerte trafikken vestover forbi Statoilstasjonen mellom klokken 10.00 og 11.00 tirsdag formiddag, på veien der E 18 blir til E 39.

Her er det vi fant:

  • Så raskt bilistene kommer ut av tunnelen fra byen eller rundt svingen fra E 18-broa, går blinklyset på.

  • Tungtransport fra E 18 planlegger filskiftet allerede i svingen.

  • Åtte av ti begynner filskiftet før de har passert Statoilstasjonen.

  • Det oppstår ofte uoversiktlige "flette"- og "veksle"-situasjoner.

  • Mange bremser opp og venter på bilene foran seg, og hindrer flyt i trafikken.

FØR SKILTENE FORSVANT: Vegvesenet vurderte sperrelinje helt forbi Statoilstasjonen i fjor, men har nå gått vekk fra tanken. — Folk vil kanskje krysse linja likevel, for å komme inn på bensinstasjonen, tror vegsjefen. FOTO: Amund Hestsveen Klar over faren

  • Det viktigste er at tunge kjøretøy er klar over at det er to filer som møtes parallelt, sier Mjaaland i en kommentar til funnene.

De store skiltene som advarer mot ulykkespunkt er med på å gjøre trafikantene obs på faren.

— Bilistene kan jo skifte felt med ei gang, det er oppmerksomheten rundt dette som er viktigst, sier vegsjefen.

BLINDSONEN: Peugeoten til venstre er på vei inn i lastebilens blindsone, selv om lastebilen har blinklyset på. De fleste ulykkene på Vesterveien er blindsone-tabber. FOTO: Amund Hestsveen Ville krysset over

— Hadde vi hatt ei sperrelinje, ville vi kanskje hatt folk som kryssa den uten å bry seg om at de bryter loven.

— For å komme inn på bensinstasjonen?

— Ja. Her ville vi nok kommet i en mulig konfliktsituasjon, tror Mjaaland. Han tror folk over tid vil velge å foreta filskiftet senere nede på sletta.

— Advarselsskiltene er store og tydelige, og over tid vil dette tiltaket hjelpe mer og mer, og bidra til at folk kjører riktigere, tror han.

PÅ VEKSLINGSSIDA: Forbi Statoil ser det tidvis ut som det er tre-fire filer på Vesterveien. Stemningen er italiensk. FOTO: Amund Hestsveen Fvn.no spør leserne: Er advarselsskilt og fjerning av E 39-skilt nok for å få bukt med ulykkene på Vesterveien?

Send oss en mail med din mening!

Et utvalg av lesernes respons vil bli trykket på fvn.no i morgen