KRISTIANSAND: – På de sju dagene mellom 21. og 27. desember har 117 innringere ringt nødnummeret. Toppen var første juledag, da vi fikk 36 telefoner, sier Jostein Nesse, barnevernskurator i Kristiansand.

Alarmtelefonen for barn og unge er et sekssifret nødnummer som barn i krise kan ringe. Det ble åpnet i sommer. Kristiansand har hovedansvaret for den døgnåpne alarmsentralen, og tar imot telefoner fra hele landet. Julen har så langt vært den travleste tiden på alarmsentralen.

– Hva handler telefonene i julen om?

– Flere barn opplever at de nærmeste drikker for mye. Julen er også høysesong for samlivskonflikter. Mange barn feirer jul hos en mamma eller pappa de ellers ikke bor hos, men som de føler at de må være sammen med i julen. I tillegg kan det å være sammen med familien hjemme hele julen være nesten som en trykkoker, sier Nesse.

For eksempel for tenåringen som i julen ringte alarmsentralen og fortalte at han hadde hoppet ut vinduet etter en høylydt krangel, og nektet å dra hjem igjen.

Eller foreldre og slektninger som ringer og uttrykker bekymring for barnet som skal feire jul med en forelder de vanligvis ikke bor hos, der alkohol gjerne er inne i bildet.