KRISTIANSAND: — Det ble veldig interessant å følge utviklingen i år, fordi det var veldig mye dårlig vær i begynnelsen av desember, sier korpsleder Gunnar Eide i Frelsesarmeen i Kristiansand.

Han forteller at det ikke er enkelt å stå ved julegryta i Markens når det regner og blåser sidelengs. Og når været blir ille, blir det også færre givere rundt gryta.

Da været ble bedre, økte inntektene. Men totalresultatet ble likevel dårligere enn i fjor, selv om inntektene økte mot slutten av desember.

— Totalsummen i julegryta i Markens er 1.383.482 kroner, forteller kasserer i Frelsesarmeen i Kristiansand, Tor Johansson.

Og han tilføyer:

  • Det er imponerende. Enkelte dager sto jo folk nærmest i kø for å gi. Vi er kjempefornøyde med resultatet og takknemlige.

I fjor var totalsummen i markensgryta rundt 1.550.000 kroner.

Dermed er summen lavere i år i Markens. Men i gryta på Sørlandssenteret strømmet det mer penger inn enn i fjor. Resultatet blir rundt 250.000 kroner. I fjor var summen 170.000 kroner.

- Norges beste julegryte

Korpsleder Eide sier at julegryta i Markens er den mest innbringende i Norge, blant rundt 120 gryter på landsbasis.

— En av grunnene er at folk er flinke til å gi i Kristiansand. Det hjelper også med Fædrelandsvennens julegrytebarometer. Folk spør stadig om vi setter ny rekord når jeg er på vakt.

I år har Frelsesarmeen fått søknader fra 500 personer som ber om hjelp, fordi økonomien ikke strekker til. Julegryta skal nå finansiere ett år med velferdsarbeid i Kristiansand.

— Vi lever av julegryta. Og julegryta i Markens er Norges beste julegryte, sier korpsleder Eide stolt.

Markensgryta slår Oslo i totalsum

Totalsummen til de rundt ti julegrytene til Frelsesarmeen i Oslo er ikke klar før på nyåret.

Likevel ligger det an til at den ene gryta i Markensgate Kristiansand slår totalsummen til alle grytene i Oslo. Det gjorde den nemlig i fjor.

— Fjordårets oslogryter fikk inn 1.097.125 kroner, forteller Geir Smith-Solevåg, kommunikasjonsrådgiver i Frelsesarmeens hovedkvarter.

Han synes det er gledelig at kristiansandere er blant dem som er på givertoppen.

— Frelsesarmeen i Kristiansand har profilert arbeidet godt. De gode inntektene i Kristiansand viser at folk er trygge på Frelsesarmeens arbeid. I Oslo er nok lettere å forsvinne i mengden av alle gode tiltak, sier Solevåg.

Han understreker at Frelsesarmeen også har inntekter på nett, giro og telefon, ikke bare fra julegryter.