KRISTIANSAND: — Vi hadde håpet å få løst disse problemene før åpningen, men i dag måtte vi kaste inn håndkleet og innse at vi ikke fikk det til, sier regionvegsjef, Andreas Setsaa, til fvn.no

Lillesand-ordfører Thomassen krever granskning

Se full oversikt - E18 fra byggestart til åpning

Mangler godkjenning Årsaken er at de lange tunnelene mellom Kristiansand dyrepark og Lillesand foreløpig ikke er sikkerhetsgodkjente. Tunnelene har et omfattende sikkerhetsopplegg med utstyr som overvåkes og styres av driftsoperatørene på Vegtrafikksentralen.

Ifølge Statens vegvesen er systemet foreløpig ustabilt. Det er derfor før åpningen onsdag ikke blitt nok tid til opplæring og utprøving av utstyret.

— Overvåknings- og styringssystemet er ikke stabilt nok til at vi kan foreta opplæring på folkene ved Vegtrafikksentralen i Porsgrunn. Dermed står vi uten godkjenning, og måtte ta til takke med å åpne for trafikk fra Grimstad til Gaupemyr i Lillesand, sier Setsaa.

Usikkert åpningstidspunkt Regionvegsjefen vil heller ikke tippe på når hele strekningen kan åpnes for alminnelig ferdsel.

— Jeg vil ikke anslå noe. Da kan man bare skape unødvendige forventninger og skuffelser blant folk, sier Setsaa.

— Mange vil sikkert betegne dette som pinlig. Hva tenker du om det?

— Jeg håper de fleste har evnen til å legge dette bak seg. Vi får nesten 20 kilometer med ny E 18 til åpningen, og så får vi jobbe intenst med å få på plass det som gjenstår, sier Setsaa.

Pinlig? - Men oppleves det ikke litt pinlig å ikke åpne hele strekket når det er det folk forventer?

— Jeg opplever at sikkerheten går foran alt. Vi kan ikke gamble med den. Det har skjedd tidligere at man ikke har nådd fram før en åpning. Men jeg skulle selvfølgelige ønske vi kunne åpnet hele strekningen i morgen, sier regionvegsjefen.

Det er ifølge Statens Vegvesen ikke mulig å åpne tunnelene med et alternativt opplegg basert på manuell overvåking og eventuelt lavere fartsgrense. Foreløpig er det uklart når strekningen mellom Kristiansand og Lillesand åpnes.

Selve åpningsarrangementet på Gaupemyr i Lillesand går som planlagt onsdag. Kong Harald skal stå for den offisielle åpningen av E 18 like over klokken 15.30. Få med deg alt om den nye veien og åpningsfesten i en egen E18-avis i Fædrelandsvennen torsdag.