KRISTIANSAND: — Vi synes det er en skummel tendens, og vi ser en klar økning og flere og flere av de sakene, sier leder for avsnittet for seksuelle overgrep og grov vold mot barn i Agder politidistrikt, Eva Marit Gaukstad, til fvn.no.

I går meldte TV 2 at Kripos registrerer en trend hvor jenter og gutter i 14-16 års alderen selv velgerå kle av seg framfor et webkamera på oppfordring fra overgriperen.

— Den nye trenden for disse overgriperne er å ta kontakt på nettet, og over tid, innynder seg hos jenter, som ofte er i en sårbar situasjon, og får dem til å kle av seg foran et webkamera. Trenden er klar over hele landet, mener Gaukstad ved Agder politidistrikt.

”Vi ser at mange av disse jentene sitter oppe og chatter til klokken er tre, fire og fem om natta.

Eva Marit Gaukstad ved Agder politidistrikt

Chatter til langt på natt

Mange foreldre tror at det er bedre at barna sitter hjemme enn at de henger på byen, men så enkelt er det ikke lengre.

  • Vi ser at mange av disse jentene sitter oppe midt på natta og chatter til klokken er tre, fire og fem om natta, så for foreldrene handler det om å følge med og passe på, oppfordrer Gaukstad.

Overgriperen tar ofte kontakt via sosiale medier og chatteprofiler. Noen skaper falske profiler hvor de lyver om både alder og kjønn, mens andre presenterer seg ved navn. Noen overgripere forteller mer og mer om seg selv ettersom de får mer kontakt. Da har de allerede så stor tillit at de slipper unna med det meste.

— Det er absolutt en økning og det gjelder hele landet. Vi ser det at når overgripere blir tatt, og vi sjekker loggen deres, så har de kontakt med jenter over hele landet, forteller Gaukstad.

Innynding over lengre tid med komplimenter, vennetjenester og tid og oppmerksomhet mot unge jenter, som ofte har behov for å bli sett og ha noen å snakke med. Ifølge Gaukstad bruker overgriperne gjerne lang tid for å komme inn på jentene og vinne fortrolighet. Dermed får de makt over jentene. Så lenge jentene føler at de kjenner vedkommende godtar de mye og lar seg overtale.

Innynder seg

  • De kjenner jentene, ungdomsspråket og vet hva de skal spille på, hva foreldrene sier nei til og hva de kan si ja til. Da er det ikke så vanskelig å få dem til å kle av seg, forteller Gaukstad.

Flere av jentene føler at de vet alt om vedkommende etter en lengre kontaktperiode på nett.

  • De gjør i grunn det meste på bakgrunn av at de føler at de kjenner vedkommende og stoler på dem. Da er alt mulig, forklarer Gaukstad.

Føler seg trygge

Det at jentene befinner seg hjemme, gjerne på sitt eget rom, gir dem en følelse av trygghet når de kler av seg og poserer foran webkamera.

— De føler seg trygge når de er hjemme, hvor mamma og pappa ofte sitter i rommet ved siden av. Da tenker de at "der det ikke så farlig", men de tenker ikke over konsekvensene, advarer Gaukstad.

For det som publiseres på nettet, forblir på nettet, og kan hentes fram igjen i uoverskuelig fremtid. Mange må slite med å finne bilder av seg selv på nett flere tiår etter at de ble lagt ut.

— Jentene tror bare at de kler av seg for en person som står framfor de, mens de egentlig åpner seg opp for hele verden for alltid, påpeker hun.

Overgrepene skjer i stor grad mot unge jenter i tenårene, men politiet registrerer saker hvor også gutter blir utsatt for overgrep.

- Må ligge i forkant

  • Det er absolutt et problem som vi synes er tøft. Det er en farlig arena og vi ønsker å utfordre foreldre til å ta ansvar og følge med på barnas nettbruk.

Nettets utvikling går i rekordtempo og det er en utfordring i seg selv å ligge i forkant av både brukernes og overgripernes nettvaner.

— Utfordringen er å få spredd kunnskap om problemet, få foreldre til å engasjere seg og avdekke overgriperne.

- Ta kontakt!

Og Gaukstad innrømmer at det ikke er noen enkel jobb for foreldre, som allerede har lav kurs i tenåringens øyne, å ta opp ømtåelige temaer som nettbruk.

— Det er utrolig sårbart og krever mye. Det er tøft å være forelder i dag, men det finnes organisasjoner som sitter med kunnskap på dette feltet og som kan hjelpe. Er foreldre i tvil om hvordan de skal gå fram. Ring, oppfordrer Gaukstad.

Både Redd Barna og politiet er behjelpelig med nødvendig informasjon.

— Ikke vær redd for å ta kontakt. For dette blir et mer og mer vanlig problem.