KRISTIANSAND: – Vi kalkulerer med omtrent 300.000 besøkende.

Det sier Bjarne Ugland, daglig leder for The Tall Ships' Races i Kristiansand.

Det betyr 75.000 tilreisende hver dag arrangementet varer, fra 29. juli til 1. august om to år.

Altså en fordobling av kommunens befolkning.

– Vi har invitert kronprinsessen til å starte seilasen ut fra Kristiansand til Hartlepool i England, opplyser Ugland.

Kommunikasjonsrådgiver Svein Gjeruldsen ved Slottet bekrefter overfor Fædrelandsvennen at kronprinsessen har påtatt seg beskytterskap for arrangementet i hjembyen.

– Om hun og eventuelt andre fra kongefamilien vil være til stede, er for tidlig å si. Programmet så langt fram er ennå ikke fastlagt.

– Det betyr at arrangøren har vært ute i god tid?

– Der har du et poeng, svarer slottets talsmann.

På hodet

Bjarne Ugland synes det vil være naturlig at Mette-Marit deltar under arrangementet, som vil sette Kristiansand fullstendig på hodet i minst fire døgn.

– Med unntak av ferjetrafikken, vil all trafikk i havnene være forbeholdt seilskutene. Plass skal frigjøres fra Hampa til Østerhavna. Da Stockholm var vertsby i fjor, ankom 110 seilfartøyer. Vi venter minst 100 skuter fra rundt 30 nasjoner til oss. Nær halvparten av disse er store, tradisjonelle seilskuter.

Ugland antar at opp mot 10 komiteer og rundt 800 frivillige må til for å hanskes med det gigantiske arrangementet. Gjester og tilskuere kan vente seg et omfattende, kontinuerlig og gratis kulturprogram.

Positiv respons

– Vi er avhengig av velvillighet fra næringslivet for å få dette til. Responsen har hittil vært positiv, sier den tidligere varaordføreren.

Totalkostnaden er beregnet til 15-16 millioner kroner, med en fordelingsnøkkel på 60/40 mellom kommune og næringsliv.

Kronprinsesse Mette-Marit er fra før fullriggeren «Sørlandets» høye beskytter. Det 81 år gamle seilskipet har flere ganger deltatt i den prestisjetunge regattaen, med seilasen mellom Riga og Travemünde i 2003 som den mest vellykkede. Da vant landsdelens stolte representant hele seilasen, uansett klasse.

The Tall Ships' Races i 2010 arrangeres fra 10. juli til 10. august. Vertsbyer om to år er Antwerpen i Belgia, Aalborg, Kristiansand og Hartlepool i England.

Den første Tall Ships'-regattaen ble arrangert i 1956 mellom Torbay i England og Lisboa i Portugal.

Konkurransen skulle markere den endelige slutten på seilskutetiden.

Men suksessen førte til flere seilaser. Først annethvert år, senere årlig.

Byen Antwerpen er seilasens hovedsponsor.