KRISTIANSAND: — Han er en god far for barna, og har alltid vært det – også for datteren som han hadde fra et tidligere forhold. Han er en omsorgsperson jeg har full tillit til. Jeg har ingen betenkeligheter med at han har samvær og omsorg med tvillingene annenhver helg, sa tvillingmoren, opprinnelig fra Lillesand, i sitt vitneprov.

26-åringen bor alene med tvillingene – den ene som har fått hjerneskade etter hjerneblødning natt til søndag 13. mars 2005, den andre gutten frisk og rask. Hun er student i det daglige og har ingen avlastning i arbeidet med tvillingene bortsett fra at de er i barnehage på dagtid.

Samboerforholdet mellom kvinnen og den tiltalte barnefaren tok slutt i januar i fjor – et snaut år etter at det ene barnet ble skadet. De tidligere samboerne har begge i lagmannsretten uttrykt at de fortsatt er gode venner. Barnevernet har vært inne i bildet og gitt restriksjoner i forhold til tiltaltes omgang med tvillingene. Den tiltalte barnefaren hadde samvær kun med tilsyn, inntil barnevernet trakk seg ut for noen måneder siden. Nå har han samvær alene.

Paret var samboere i omtrent fire år før de fikk tvillingene i september 2004. Tvillingene ble født to måneder for tidlig.

— Det gjorde at vi håndterte barna ekstra varsomt også etter at vi kom hjem fra sykehuset, forklarte barnemora.

På spørsmål om hva hun tror kan ha skjedd med barnet som ble varig skadet, svarte hun:

— Jeg har ingen tro på at tiltalte kan ha forårsaket dette. Jeg kan ikke tro han har gjort det, uten at jeg får det bevist. Det har jeg ikke fått så langt. Det ligger ingen beviser til grunn for at det har skjedd. De sakkyndige konkluderer med shaken baby-syndrom (gjentatt kraftig risting, red. anm.), fordi de ikke finner noe annet galt ved barnet. Det er konstatert hjerneblødning og blødninger bak øynene. Jeg konstaterer at folk har blitt dømt for å ha forårsaket slike skader, men senere frifunnet når det har kommet fram at barnet feilte noe annet. Vår sønn hadde ingen andre skader på kroppen som tilsier at han skal ha blitt ristet kraftig – slik som nakkeskader, brudd eller blåmerker. Det er ingen tegn til at han var kraftig behandlet, forklarte den 26 år gamle kvinnen.

Hun beskrev sin skadede sønn til å være i fin utvikling, sin sterke funksjonshemming til tross.

Også far til tiltalte beskrev sin sønn som en beundringsverdig omsorgsperson overfor barna.

— Jeg har flere ganger beundret roen hans. Han snakket med dem og roet dem når de gråt. Ikke minst hans datter som han hadde foreldreansvar for alene fra hun var et halt år, forklarte faren i lagmannsretten tirsdag.