Kristiansand: I morgen skulle formannskapet avgjort lokaliseringen, mindre enn en uke etter at nærmeste naboer ble informert — gjennom pressen.

— Det har gått for fort i svingene, og det har ikke vært gjort grundig nok forarbeid, konstaterer nestleder Leif Westgård fra Fagerdalen velforening.

I går kveld stilte de på flere gruppemøter i de politiske partiene, og vant gehør for kravet om utsettelse.

Politisk press

Omtrent samtidig tikket det inn en sms fra formannskapssekretæren til gruppelederne, der det het at administrasjonen nå ber om at saken trekkes fra morgendagens sakskart.

Dette skjer etter at kommunens øverste politiske ledelse har presset på, det vil si gitt rådmannen sitt soleklare råd.

— Vi har snakket med rådmannen og synes det er greit med en utsettelse, bekreftet varaordfører Mette Gundersen (Ap) overfor Fædrelandsvennen sent i går kveld.

Politikerne har i likhet med Grim-folk reagert på den tynne saksfremstillingen.

— Flere forhold burde vært belyst, og saksfremstillingen er ganske kort. Til å være en sak som skaper så stort engasjement burde formannskapet få en bedre begrunnelse, forklarer Gundersen.

  • Det skulle bare mangle. Det er vanlig skikk og bruk å informere beboerne, og saken skulle nok vært belyst bedre, sa Venstres gruppeleder Dag Vige etter gruppemøtet i går kveld.

Da prosjektet ble lansert på Flekkerøya og Presteheia, var det etter en grundig høringsrunde. Denne gang ville man gå rett på beslutning.

Etter å ha vurdert seks ulike tomteløsninger, mente administrasjonen at lokalene til Solholmen barnevernsinstitusjon var best egnet. De blir ledige til våren, og skal bygges om til overgangsbolig for 16 soningsdømte.

Selvkritikk

De tre velforeningene peker på at Grim allerede har fem større og mindre institusjoner innen psykiatri og rusomsorg i en radius av én kilometer fra Grim Torv.

— Vi er ikke plaget av disse institusjonene, men det betyr ikke at det bare kan fortsette med stadig nye boliger. Grim er ikke umettelig, understreker velleder Ann Kristin B. Aune.

Likevel stiller de seg ikke helt avvisende til overgangsboligen, såfremt alle alternativer - også Presteheia - er nøye utredet først.

Saksbehandler og eiendomssjef Ole Dag Myhrstad i Kristiansand kommune tar ikke selvkritikk på manglende info.

— Informasjon skal de få, det er bare spørsmål om når. Hvis formannskapet gikk på vedtak, ville de fått nødvendig informasjon i reguleringssaken. Det er sånn vi har vurdert det, så kan det godt være noen ser det annerledes, uttaler Myhrstad.

Men varaordføreren tar selvkritikk.

— Vi kan alltid bli bedre på informasjon, vedgår Mette Gundersen, og lover velforeningene all info de måtte ønske i fortsettelsen.