— Bryter vi samarbeidsavtalen nå, mister vi en nøkkelposisjon. Vi er et opposisjonsparti som ikke sitter på vippen alene, men gjennom avtalen med regjeringen sikrer vi innflytelse, og at de må snakke med oss først, sier Ropstad til Fædrelandsvennen.

Men når partiet samles til landskonferanse på Gardermoen i helgen, står tvangsretur av asylbarn på toppen av et relativt ukristelig politisk regnskap som inkluderer økte taxfreekvoter, ja til poker og proffboksing - og utsikt til at hviledagen ikke lenger skal holdes hellig. Legg til diffuse klimamål, nedleggelse av lensmannskontorer og en iskant i Barentshavet som trues av oljesøl, så går partiet en tøff vår i møte.

— Jeg tror vi skal klare å hindre søndagsåpne butikker, sier Ropstad.

Det vil i så fall være en hardt tiltrengt seier, for frustrasjonen omkring asylbarna kommer rett etter en rufsete budsjettbehandling der en rekke av KrFs kjerneverdier ble salderingsposter og måtte kjempes på plass i nattlige slag.

Smertegrensen

— Hva er alternativet? Sitte på sidelinjen og se på? spør den 29 år gamle stortingsrepresentanten fra Aust-Agder som allerede på sentralstyremøtet fredag blir konfrontert med enkelte fylkeslederes ønske om å bryte avtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.

Det har partiledelsen bestemt seg for ikke å gjøre, og Ropstad tror ikke kravet fra grasrota blir så sterkt at avgjørelsen blir overprøvd.

— Men hvor går smertegrensen, egentlig?

— Den er vanskelig å definere, for det er viktig å huske at KrF ikke sitter på vippen. Høyre, Frp og Venstre har flertall alene, og regjeringen kan også hente flertall hos andre partier på Stortinget. Man kan gjerne si at det er bedre å ha renere hender i opposisjon framfor å være linket til regjeringen, men da glemmer man de positive sakene vi tross alt har fått gjennom, svarer Ropstad.

— Selv om taxfreekvoten er økt, har vi klart å sikre at alkoholpolitikken står fast når det gjelder skjenketider og priser. Vi har fått gjennomslag for bistandspolitikken, og nei til tidlig ultralyd. Det siste er utrolig viktig for å stoppe utviklingen mot sorteringssamfunnet. Og i saken om asylbarna må man altså ikke glemme at vi i samarbeidsavtalen fikk på plass regler som skal ta hensyn til barns beste, selv de ikke trådte i kraft før i desember, fortsetter han.

Oljeboring i nord

— Og uten samarbeidsavtalen kunne Høyre og Frp fått flertall sammen med Ap for å åpne for oljeboring i Lofoten og Vesterålen, og vi kunne risikert endringer i bioteknologiloven som ville truet menneskeverdet, legger han til.

Og så har han rett og slett tro på at butikkene ikke blir åpnet på søndager:

— Jeg tror på kompromisser gjennom gode samtaler, sier han, - og ser heller ikke bort fra at partiet kan klare å hindre generell adgang til midlertidige ansettelser i det omstridte forslaget til ny arbeidsmiljølov.

Sammen med Venstre vil de også sørge for at de ulne klimamålene blir konkrete og målbare.

Men like raskt som regjeringen har gjennomført sin nye politikk, har oppslutningen om de blå partiene falt på meningsmålingene, og «firerbanden» har ikke lenger flertall i folket. Og i kulissene lusker Ap-leder Jonas Gahr Støre og flørter åpenlyst med KrF.

Liker Ap bedre nå

Selv om Ropstad i dag har relativt fast følge med de blå partiene, er han ikke mer politisk religiøs enn at han titter på andre:

— Det er et markant skille mellom Ap i posisjon og Ap i opposisjon, og jeg liker dem bedre nå. Det at de har fått en kristen partileder med et annet syn i en del verdisaker betyr en del, og de har også beveget seg en god del mot sentrum. Men jeg glemmer ikke hva de leverte i de åtte årene de faktisk styrte landet.

— Øyner vi konturene av en forbindelse mellom KrF og Ap før valget i 2017?

— Den debatten tar vi foran valget. Det siste vedtaket gjorde vi i landsstyret i november 2012, og jeg ser for meg at det vil skje igjen i november 2016. Men førstkommende søndag tror han regjeringssamarbeidet blir velsignet før deltakerne på landskonferansen reiser hver til sitt. Og butikkene er i alle fall stengt den søndagen.