3. januar kom endelig redningen. Her dras løypemaskinen til 1,2 millioner kroner opp av myrpølen. Foto: STEIN SKAAR

— Nå har jeg kjørt løyper i snart 25 år. Jeg kan aldri huske slike snømengder kombinert med våt og fuktig mark under. Det har vært umulig å kjøre på tjern og vann. Det er så vidt is under snøen, sier Løyland til Fædrelandsvennen.

Det var lille nyttårsaften han skulle kjøpe opp rundløypa innover mot Ugledalen ved Bjørnevatn.

Gled ned i myra

— Jeg kom ut på ei myr. For å sjekke, stakk jeg ned et metallrør. Jeg kom til is og trodde alt var sikkert. Jeg kjørte videre, men så gled eller ség maskinen gradvis ut i. Det var ikke snakk om et tjern, mer en pøl. Det har samlet seg mye vann under snøen på enkelte myrer. Den ble umulig å styre. Det var aldri dramatisk for meg, men jeg fryktet jo for maskinen, forteller Løyland.

Her har Bykle-maskinen fått opp Valle-maskinen. Redningsaksjonen har gått greit. Foto: STEIN SKAAR

Å få opp igjen en løypemaskin på 3,7 tonn er ingen enkel oppgave. Det ble vurdert å sende inn en 20 tonns gravemaskin fra Nomelang Anlegg. Det endte med at Sverre Bjørn fra Bykle kom med større løypemaskin.3. januar, etter flere dager, var redningsaksjonen i mål med suksess. Ved hjelp av flere waiere og tau fikk de dradd opp løypemaskinen. Nå står den og tørker i lageret på veistasjonen i Valle.

Skuter

— Jeg lover løyper. De kommende dagene blir det å kjøre med skuter. Vi må sjekke den store maskinen for feil. Det skal ikke gå altfor lang tid før vi har den i gang igjen, sier Løyland.

Løypemaskinen koster 1,2 millioner kroner ny. Løyland sier han har satt seg fast før også, men spade og motorsag har alltid vært gode nok hjelpemidler.

— Jeg har ikke trengt maken til assistanse som denne gangen, men det er altså helt spesielt bløtt i grunnen under snøen i år, sier Torleiv K. Løyland.