— Vi er veldig stolte over mangfoldet på Slettheia, både kulturelt og arkitektonisk, forteller 42-åringen.

Som en dreven predikant står huseieren og preker til byutviklingsstyret.

Hans anliggende er et tilbygg på rundt 20 kvadratmeter, formet som en kube på taket, som vil tilføre familieboligen nydelig utsikt over Vågsbygd og Fiskåvannet, et etterlengtet loftsrom og ekstra soverom.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Tilbake til 1992?

— De sier området er tidstypisk, men vi vil bygge noe tidsriktig. Da tar man ikke fram huskatalogen fra 1992, året da huset ble bygd, forklarer Christian Løvdal til Fædrelandsvennen.

Men plan- og bygningssjefen er ikke nådig, og anbefaler avslag på søknaden om dispensasjon fra reguleringsplanen.

Flyfoto som viser det kubeformede tilbygget til boligen på Slettheitoppen, sentralt i bildet. Foto: Privat

Administrasjonen i kommunen kaller tilbygget et fremmedelement i et tidstypisk område, som bryter med bestemmelsen om at «bebyggelsen får en harmonisk utførelse med hensyn til byggevolum, takvinkler og materiale». — Vi mener dette påbygget ikke tilfredsstiller kravet til harmonisk utførelse. Det vil jo skille seg litt ut, lyder dommen fra byggesaksleder Bjørn Harald Andersen under befaringen torsdag.

Naboen om Gimlekollen

Det er saltak som gjelder på Slettheitoppen, og dette kubeformede tilbygget har en estetikk og høyde uten sidestykke i boligområdet.

Men når naboen er god, er allting godt:

— Jeg er nærmeste nabo, og veldig positiv til dette. Jeg har to barn selv, og ønsker å gjøre noe tilsvarende. Drar du opp på Gimlekollen ser du masse flate tak, hvorfor skal vi ikke få gjøre tilsvarende her, spør Trygve Halvorsen Espeland, og leverer et hyggelig bidrag til naboskapet på Slettheitoppen.

Drar du opp på Gimlekollen ser du masse flate tak, hvorfor skal vi ikke få gjøre tilsvarende her.

Arkitekten forklarer slik: «For å få til en godt funksjonell mesanin som kan fange den fantastiske utsikten mot horisonten trenger man en viss romhøyde innvendig. Denne kunne da blitt fulgt opp ved å skrå det nye taket ned mot eksisterende møne til et slapt knutepunkt.

Man har i stedet valgt å utforme påbygget som en presis kuboide som gir forståelige og godt definerte møtepunkter mot det eksisterende taket og som rankt tør å heve seg over det eksisterende mønet.»

- Slettheia har så variert karakter

Når politikerne setter seg til møtebordet, kan flere fortelle at befaringen har fått dem på nye tanker.

— Å være strengt estetisk med denne entusiastiske familien med den entusiastiske naboen faller meg nesten litt tungt for brystet, sier Odd Nordmo (H).

Byutviklingspolitikerne la vekt på at naboer ikke hadde protestert. Foto: Vegard Damsgaard

— I kristen terminologi snakker vi om radikal omvendelse. Jeg tror det var det som skjedde med meg der oppe, sier Eivind Haaland (KrF). - Så lenge naboene kan leve med dette, er det ikke min jobb som politiker å lete etter grunner til å si nei, sier Stian Storbukås (Frp).

— Hele Slettheia har så variert karakter, at det ikke har verdi å bevare bygningsformen i akkurat denne gata, sier Solveig Nilsen (V).

— Det undrer meg at dette er satt av til tidstypisk område i kommuneplanen, for her var det hummer og kanari. Jeg har full forståelse, tomtene er små og det er ikke mange muligheter for å utvide uten at det går på bekostning av naboer, sier Grete Kvelland Skaara (KrF).

Så blir søknaden enstemmig godkjent.