Stian Rønvåg.
Erling Dokk Holm.

Omdømmeekspert Stian Rønvåg i Ordkraft mener at Kristiansand mangler et tydelig signalbygg.

- Min påstand er at vi har tilløp til et signalbygg, men ikke har et som står ut tydelig nok i dag. For at noe skal være et signalbygg må formen og bygget være gjenkjennbart og unikt. En skal bare kunne se omrisset og umiddelbart kjenne det igjen, sier Rønvåg.

Les også:

Viktig identitetsskaper

Han forklarer at stikkordet for viktigheten av signalbygg, er identitetsfølelsen.

Stian Rønvåg.

- Teorien sier at stedsidentitet og personidentitet henger sammen. Det er menneskelig å skape identitet til et sted og et bygg, for å vise forskjell fra andre steder, og derfor er slike bygg viktige. Vi trenger noe å være stolt over, noe å vise til for å forklare hvor vi kommer fra. Her snakker vi også om det store som gjør oss unike som nasjon, og det er veldig viktig, sier Rønvåg.Han mener Kilden og området rundt har stort potensial.

- Det kan bli en identitetsmarkør for Sørlandet, med Kanalbyen, kunst, boliger og natur sammen. Men Kilden alene er ikke unikt nok i dag, sier han.

Les også

Vanskelig byutvikling

Han mener at de byggene som skaper identitet er de signalbyggene som er bygd høye eller bygd på en høy plass.

- Det kommer fra en gammel oppfatning om at det som ligger høyt må være høyverdig. Det å komme seg opp, det er en fordel. De som bor på høyden har et autoritetsgrep på de som bor lenger ned. Disse byggene vil fungere som signalbygg. Derfor blir det vanskelig å drive byutvikling når diskusjonen ikke handler om hvor høyt de skal bygge, men om hvor lavt de kan bygge. Da blir premisset om signalbygget litt vanskelig, sier han.

- Jeg mener også at det kan bli mye mer kompetanse på å snakke byen opp, og virksomhetene i tilknytning til byen. Vi har noen signalvirksomheter, som ikke bare er olje og gass, som burde bli snakka mer opp, sier Rønvåg og legger noe av ansvaret på bedriftene.

- De ligger her, men erkjenner ikke at de er her. Da må virksomhetene erkjenne bedre at de eksisterer og har suksess, sier han.

Les også:

Erling Dokk Holm.

Erling Dokk Holm, førsteamanuensis i byplanlegging ved Markedshøyskolen, er enig i at det er kunnskapen som kan løfte byen.- Byutviklinga i Kristiansand har vært dårlig på grunn av Sørlandssenteret, og fordi byplanen er så sterk at man ikke får utvikling. Jeg har tro på å urbanisere sentrum også utenfor Kvadraturen. Om noen år blir Drammen større enn Kristiansand fordi folk med høy utdanning og mye kunnskap ønsker å bo i sterke, urbane sentrum, og der har Kristiansand en utfordring. De har Node-nettverket, men i et 20-års perspektiv er ikke det nok, sier han.

Det stygge blir pent

Holm tror Kristiansand trenger mer oppmerksomhet rundt hva som finnes i byen.

- I slike kåringer kan man få ny innsikt på hva som er pent. Ofte blir det stygge pent. Man har for eksempel Agder Teater, som jeg tror vil få stor verdi om 10 år. Det ser vi nå med gamle trehus som man før ville rive. I dag er vi glade for at vi tok vare på dem, sier han.