— Det er et forslag som kom litt overraskende for oss. Men det er noe vi gjerne ønsker velkommen, sier Kirsten Lindeberg til Fædrelandsvennen.

Ifølge avtalen mellom Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre om nærpolitireformen skal det jobbes videre med å overføre en rekke av dagens politioppgaver til andre.

Om det som i dag er politiets fyllearrest står det:

«Det er i dag en utstrakt bruk av glattceller i politidistriktene, også i tilfeller hvor isolasjon ikke er påkrevd. Partene er enige om at det skal gjennomføres forsøk med å overføre ivaretakelse av overstadig berusede personer til helsevesenet. Forsøket bør gjennomføres i minst ett politidistrikt.«

Opptar tid og plass

— Slik jeg forstår forslaget, er det først og fremst folk som er overstadig beruset og som det ikke er noe kriminelt med som kan bli overtatt og håndteres vel så godt av andre enn politiet, sier Agder-politimesteren.

Politimester Kirsten Lindeberg i Agder. Foto: Tore André Baardsen

— Disse personene opptar en del plass og ikke minst tid. Kapasitet i arresten er en ting, men skal de følges opp av helsevesenet bruker vi en del tid på det, sier hun.

Nølende legevakt

Hvilken del av helsevesenet som skal ta hånd om fulle folk fra politiet, sier forslaget ikke noe om. Leder for Kristiansand legevakt, Rolf Jarnes, sier han er nølende til at de skal gjøre det.

— Det handler om økonomi, bemanning og plass. Og det at berusede personer har lett for å utagere. Det er ikke helsepersonell trent for å ivareta, sier Jarnes.

— Dette passer egentlig ikke for noen avdelinger i helsevesenet. Hvis man skal overta sikkerhetsaspektet, kommer en lett i konflikt med rollen som nøytral helsearbeider, sier Jarnes.

Les også:

— Må unngå dødsfall

Kommuneoverlege Dagfinn Haarr i Kristiansand trekker fram det positive ved forslaget:

— Glattceller er et lite verdig sted å drive avrusning, og vi har jo også opplevd dødsfall der. Vi vil jo ha færrest mulig dødsfall i fyllearresten, og dette forslaget avdekker jo at alkohol er et stort folkehelseproblem og ikke primært et sikkerhetsproblem. Alkohol er jo et av de farligste stoffene vi påvirkes av fordi det er så kort vei fra liv til død, sier Haarr.

Han mener kommunen kan bemanne opp med leger og sykepleiere for å ta hånd om dem politiet ivaretar i dag. Men han mener det er mer realistisk å gi oppdraget videre til de som allerede har et mottaksapparat for avrusning: Sykehuset.

Må samarbeide

Klinikksjef Oddvar Sæther ved Sørlandet sykehus er imidlertid skeptisk til forslaget:

Klinikksjef ved Sørlandet sykehus, Oddvar Sæther. Foto: Erling S. Hægeland

— Men utgangspunktet må være at vi ikke skyver problemstillinger mellom oss slik at tjenesten, uansett om det er politiet eller helsevesenet som skal gjøre det, blir dårlig. Jeg tror vi kan komme langt med å møtes til felles drøfting, mer enn å si at «du må ta deg av det som er vanskelig for oss», sier Sæther.

Han legger til:

— Helsevesenet må gjerne ta på seg flere oppgaver med å frakte personer som har sykdom til sykehus uavhengig av adferden på dem. Men det må være sikkert for pasienten og den som skal transportere, sier Sæther.