— Folk reagerte på denne saken, og måten vi behandler asylbarn på, er ikke verdig. Når vi fikk en lokal sak, med muligheten til å hjelpe en familie, så kjente jeg i hjerterota at jeg ville hjelpe. De har nok usikkerhet i livet, sier Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland.

Ben Ba, asylsøker fra Guinea, og Hanan Sadat, asylsøker fra Etiopia, kom begge til Norge for ti år siden. Sammen har de en sønn (6 år) og en datter (4), og venter et tredje barn i desember.

Ettersom de interkommunale mottaksplassene i regionen nå legges ned, og selskapet Tokla AS med mottak i Bygland tar over, fikk også asylfamilien beskjed om at de måtte forlate boligen på Birketveit i Iveland - sitt hjem de siste fire årene.

Les også:

Ville hjelpe

Da ordfører Gro-Anita Mykjåland ble gjort oppmerksom på dette, tok hun grep, og ba sammen med et samlet formannskap Utlendingsdirektoratet Region Sør (Udi) om mottaksplassene i Iveland kunne fortsette som såkalt alternativ mottaksplass. Og torsdag forrige uke kom svaret fra Udi.

— Vi har nå fått innvilget søknaden om å bli alternativ mottaksplass. Med andre ord så kan Ben, Hanan og deres to nydelige barn Abdul og Vidad få bo i Iveland frem til asylsøknaden deres er ferdig behandlet. Og jeg fikk gleden av å overbringe budskapet til dem i dag. En familie som deltar aktivt i nærmiljøet vårt og som mange er blitt veldig glad i, kunne hun melde på Facebook.Også familien er lettet nå.

Følg Fædrelandsvennen Vennesla på Facebook

— Vi flyttet opp hit fra Kristiansand i 2010, og har fått mange venner. Og to barn som har vokst opp i Iveland. Vi ble veldig glade da vi fikk vite at vi kan fortsette å bo her, sier Ben Ba til Fædrelandsvennen.

Les også:

Viktig sak

Til Fædrelandsvennen sier Gro-Anita Mykjåland at saken har skapt engasjement i kommunen.

De er en del av samfunnet vårt, og vi vil ikke miste noen.

— 200 har likt Facebook-meldingen, og dette har berørt hele lokalsamfunnet.

- Hvorfor det?

- Det er små forhold, og familien er veldig synlige og aktive i nærmiljøet i idrett og frivillighet. De er en del av samfunnet vårt, og vi vil ikke miste noen, sier hun.

Les også:

God hjelper

Det var lokalbeboer Bjørn Arild Lindland som først tok tak i saken til asylfamilien og kontaktet ordføreren. Han er oppnevnt som fullmektig, og har på dugnad hjulpet med søknadene om oppholdstillatelse.

Selv om de har fått avlslag på søknadene til nå, så mener han at de har en mulighet til å få opphold.

— De flykter begge fra det de mener er reell fare for livet i hjemlandene, uten å bli trodd på det. Men en forskriftsendring fra i sommer for lengeboende barn kan sikre opphold for dem. Den sier at hvis barna har vært her i minst tre år, foreldrene er behjelpelige med å skaffe til veie korrekt identifikasjon, og det er returavtale med hjemlandene, så kan de få bli.

— De fyller kriteriene. Alt som mangler er hennes pass, som skal komme fra den etiopiske ambassaden i Stockholm, sier han.