Bjarte Vestøl (Frp) mener Sørlandsparken må kunne være bydelssentrum for alle som bor i området, og at det derfor må tillates både utesteder og kino der. Cecilie Nilsen (V) tviler på at de som da velger å dra til Sørlandsparken vil velge samme framkomstmiddel som Vestøl og heller velge bilen. Vestøl ankom byutviklingsstyrets møte på etthjulssykkel. Foto: Kjetil Reite

For å unngå utarming av Kvadraturen, ønsker et politisk flertall i Kristiansand å pålegge Sørlandsparken klare begrensninger.

De foreløpige planene er å si nei til all ny etablering av både treningsstudio og helsetilbud.

Kino, menighetsbygg og utesteder skal det heller ikke være noe av i parken (se fakta).

— Jeg synes dette er altfor strengt. Vi må ikke regulere sørlandsparken i hjel. Det er en grunn til at den har blitt en suksess, og det er at det er markedet som har styrt, sier Bjarte Vestøl (Frp) til Fædrelandsvennen.

Begrensinger

Selv om byutviklingsstyret torsdag banket gjennom en rekke begrensinger for Sørlandsparken (se fakta), er de ikke endelig bestemt. Saken skal nå ut på høring før bystyret tar den endelige beslutningen om hva som skal tillates og ikke.

Helene Knudsen (H) mener det vil være avgjørende for Sørlandsparken å kunne tilby opplevelser. Det mener hun kan hjelpe dem i konkurransen med netthandel som er en trussel for flere forretninger.

— Folk vil gjerne ha både opplevelse og handel, og opplevelsesbasert handel er kommet for å bli. Jeg synes dette forslaget er noe strengt, sa Knudsen da byutviklingsstyret behandlet saken.

Hun varslet at Høyre kunne komme til å åpne for mye av det som nå blir foreslått å forby.

Kvadraturen

Forslaget som nå behandles betyr at de som allerede har startet opplevelsestilbud eller helsetilbud kan fortsette. Men det kan altså bli umulig å få opprette et nytt tilbud.

Et av de viktigste argumentene for å legge sterke begrensinger for Sørlandsparken, er hensynet til Kvadraturen.

— Har ikke Frp noen tanker om hva som vil bli konsekvensen av å tillate alt mulig i Sørlandsparken? All forskning viser at det vil utarme sentrum, sa Solveig Nilsen (V) i byutviklingsstyret.

Overfor Fædrelandsvennen sier hun at det ikke bare er Kvadraturen de er opptatt av. Også Lillesand sentrum vil merke det om Sørlandsparken skal ha kinoer, hotell og utesteder.

— Sørlandsparken skal være en næringspark. Hvis vi tilbyr massiv tjenesteyting, betyr det at det vil utvikle seg til et bydelssentrum. Det er noe helt annet enn det som er der i dag. Da må man legge til rette for både gang og sykkel og oppholdsområder. Det vil bli veldig dyrt, sier Nilsen.

Boligvekst

Det er ventet kraftig boligvekst i områdene rundt parken, og Frp mener at de som bor her skal slippe å dra til Kvadraturen.

— Hvis de skal ha et fritidstilbud eller ønsker en eller annen form for underholdning, må de dra til byen. Jeg mener de må kunne gå på kino i Sørlandsparken, sier Bjarte Vestøl.

Selv ankom Vestøl byutviklingsstyrets møte på etthjulssykkel. Solveig Nilsen tror de som vil bruke Sørlandsparken til tannlege og restauranttilbud, vil velge andre framkomstmidler.

— Jeg tror at også de som bor i området vil ta bil til Sørlandsparken, sier hun.