SØGNE: — Det jeg mener er mest bekymringsfullt er at det virker som folk ikke lenger er så nøye på hva de foretar seg ovenfor andre mennesker. Terskelen er lavere for å skade eller å true sine medmennesker, sier lensmann Terje Pedersen ved Søgne og Songdalen lensmannskontor.

Han har gjort opp regnskapet over kriminaliteten i kommunene han råder over. Fra 2011 til 2012 har det vært en markant økning innenfor flere typer lovbrudd.

Markant økning

Antall legemssaker har økt fra 26 til 42 saker. Dette dreier seg hovedsakelig om legemsfornærmelser.

I 2012 noterte lensmannskontoret 24 trusselsaker, mot 15 året før. Statistikken viser også en dobling i antall saker med ordensforstyrrelse, fra 14 til 29 saker, noe som blant annet innebærer bæring av kniv på offentlig sted og fyllebråk.

— Bygda er ikke det bygda en gang var, sier Pedersen.

- Relasjonene er ikke så tette

— Tidligere var det et mer gjennomsiktig samfunn i Søgne og Songdalen. Før kjente som regel den du traff eller noen som var i familie med han. Relasjonene er ikke så tette mellom folk lenger, og da synes folk kanskje det ikke er så farlig om de slår ned noen.

Han opplever at trenden med mer vold har forsterket seg over tid, i takt med at befolkningsmassen har økt i bygdene.

Flere trafikkforseelser

Også i trafikken peker pilen oppover for registrerte lovbrudd.

Antall bilførere som er pågrepet for kjøring i påvirket eller beruset tilstand økt med 120 prosent, fra 15 til 33. Antall personer som ikke har stoppet for trafikkontroll har økt fra fire tilfeller i 2011 til 11 i 2012. — Jeg synes dette også viser en tankeløshet og uaktsomhet hos folk. Det er liksom ikke så farlig å følge regler, sier lensmannen.