— Ja, det er jeg. Høyre og Venstre sørger for en ny runde i kommunestyret, men vi i KrF snur ikke. Det er det ingen grunn til, sier KrFs gruppeleder Daniel Bakken til Fædrelandsvennen.

Store institusjoner er aldri godt for innbyggerne. Det blir et veldig byråkrati.

— Hvorfor er du sikrere på nei enn før?

- Aldri godt

— Fordi store institusjoner aldri er godt for innbyggerne. Det blir et veldig byråkrati. Jeg har selv forsøkt å hjelpe folk i NAV-systemet i Kristiansand. Du kommer til et saksbehandlerteam og treffer aldri en ansvarlig. I Vennesla kan vi bare gå inn på kontoret og snakke direkte. Det er ett eksempel, sier Bakken.

Det har vært valg siden Vennesla kommunestyre sa nei til å utrede storkommune. Det er nye politikere i KrFs kommunestyregruppe. Bakken sier ordføreren har snakket med gruppa og hatt dialog.

K5 enige om avtale.

— Men vi er enige om å stå fast på nei. Vi blir over 15.000 innbyggere når Iveland forhåpentligvis blir med oss. Jeg er sikker på at alle de andre kommunene rundt Kristiansand også hadde sagt nei, hvis de hadde hatt vår tyngde, sier Bakken.

Jeg synes det argumenteres på et lavt nivå i en sak som er særdeles viktig for oss i mange tiår.

- Lavt nivå

Venstres Oddbjørn Hagen og Høyres Jens Røed har fremmet interpellasjon for å få til en ny debatt om kommunegrenser i kommunestyret. Hagen er skuffet over Bakkens uttalelser.

— Jeg synes det argumenteres på et lavt nivå i en sak som er særdeles viktig for oss i mange tiår. Vi stiller oss utenfor faglige samarbeid. Vi må bygge opp masse nytt selv. At vi ikke en gang skal vurdere stor-Kristiansand og se på muligheter, er for meg merkelig, sier Hagen.

Han viser til at Vennesla skryter av å bruke lite på administrasjon. Skal Vennesla fortsette alene, mener han byråkratiet må vokse betydelig. Hagen kommer med eksempler:

• Når Vennesla kommune kjøper biler er det innkjøpsavdelingen i Kristiansand som har laget anbud, valgt modeller og ordnet all saksbehandling.

•Neste uke skal velferdsteknologprosjektet ha møte. Sekretærfunksjonen ligger i Kristiansand. Folk i Kristiansand skriver referat, ordner dagsorden og møteplass.

— Sånn er det på felt etter felt. Vennesla sparer ressurser på å lene seg på fagligheten i Kristiansand, sier Hagen.

Jeg ser ingenting i forhandlingene i K5 som vi ikke visste i fjor høst og som tilsier en ny vurdering av situasjonen.

Berit Kittelsen og Ap ser ingen grunn til å endre på sitt nei til storkommune. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

Kittelsen står fastAps varaordfører Berit Kittelsen sier hennes parti ikke har planer om å endre holdning.

— Det er klart at vi må bygge opp kompetanse på egen kjøl hvis de fem går sammen i én storkommune. Da må vi respektere at de bruker tid internt og ikke på samarbeid med andre. Vi kan også finne andre samarbeidspartnere enn Kristiansand. Jeg ser ingenting i forhandlingene i K5 som vi ikke visste i fjor høst og som tilsier en ny vurdering av situasjonen, sier Berit Kittelsen.

Ny konklusjon blir det ikke, men ny debatt blir det. Den skjer i kommunestyret torsdag 18. februar.