Superspeed i kappløp mot stormen som er varslet i kveld. Ferja legger ut fra Hirtshals en halv time tidligere enn vanlig for å unngå det verste uværet, forteller rådgiver Odd Grønberg i Colorline. Foto: Jon Anders Skau

— Nå er det bare 20 minutter til Oksøy. Overfarten har gått greit. Det blåser friskt. Nå har vi liten storm, men hadde full storm for en halvtime-tre kvarter siden. Bølgehøyden er nå seks meter, forteller kaptein Helge Ås på Superspeed1 klokken 23.00. ## Fantastsik båt

Kapteinen forteller at både taxfree, butikker og serveringssteder på skipet har vært åpne som normalt på turen.

— Vi merker været litt, men ikke så veldig. Det er en fantastisk båt dette, lang, god og stabil i sjøen. Men vi merker det. Det har ikke vært noe ubehag, men vi går på redusert fart nå, sier Ås.

— Dere gikk hardt ut fra Hirtshals?

— Ja, full fart fra Hirtshals og en time oppover. Vinden sto rett på syd og ga oss ly av land før storhavet. Vi utnyttet det, slik at vi har hadde litt å gå da vi kom litt ut i sjøen, forteller kapteinen som nå får litt ekstra hjelp på farten av vind og sjø aktenfor tvers.

— Ja, vi får litt hjelp av vinden, sier Ås, som ga 26 knop ut fra Danmark, før han måtte redusere til 17-18 knop da uværet traff som verst. Den siste biten inn holder Superspeed rundt 20-21 knop.

Kappløp med været

En time tidligere fortalte kapteinen at han regnet med å være inne ved midnatt og i rute.

— Det begynner å bli en del vind. Opp mot 30 sekundmeter i Skagerak. Det er mye. Bølgehøyden er cirka fire meter, det er ikke så galt. Men det blir nok mer når vi kommer til norskerenna, sa han da.

Kappløpet

— Et kappløp mot stormen?

— Det var kanskje vel dramatisk. Men vi har en halvtime å spille på, som gjør at vi kan komme inn i rute. Det skal ikke bli noen særlig forsinkelse. Det går veldig fint. Det er frisk vind, som sagt og bølgende sjø. Men det kan være vi må redusere litt på farten etterhvert, sa Ås.

Skiftet kurs

— Vi gjøre dette for å skåne passasjerene og last forøvrig. Det er viktig for oss å ta hensyn til det. Vi gjør slikt av og til, slik at passasjerene får en mer positiv opplevelse, ikke bare negativt i dette været, sier han.

— Fire meters bølger går greit?

— Fire meter er ikke noe problem. Men vi går ikke rett over slik vi pleier. Vi har tatt hensyn til vindretning og sjøen, og lagt oss på en annen kurs som er mest mulig gunstig for skipet. Så det er ikke mye bevegelse her nå, sier Ås.

Han forventer at vind og sjø vil være på sitt tøffeste omkring klokken 23 i kveld.

Kappløpet

Her kan du se hvordan stormen beveger seg akkurat nå.

Colorlines rådgiver Odd Grønberg fortalte tidligere tirsdag om hvordan passasjerene ble varslet med sms om at skipet skulle legge fra kai i Hirtshals en halv time tidligere enn planlagt for å komme inn til Kristiansand før stormen.

Håpet var å få Superspeed1 inn til Kristiansand før vinden ble som verst, slik at skipet ikke måtte slakke på farten.

— Det blir et kappløp med vinden?

— Ja, vi håper værmeldingene passer med virkeligheten. Vi drar en halvtime før fra Hirtshals, klokken 20.15 i stedet for 20.45 som vi pleier. Da tror vi at vi kommer til kai før det verste uværet, sier Grønneberg.

Vanligvis legger Superspeed til i Kristiansand ved midnatt.

super speed bølger006.jpg Foto: Kjartan Bjelland

— Da er vinden på det hardeste, forteller statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes ved Meteorologisk institutt på Blinderen i Oslo.- Men utover natta så roer det seg fort, før vinden øker på igjen onsdag ettermiddag, forteller hun.

— Slik det ser ut, blåser det over i løpet av tidlig natt, slik at Superspeed er klar til avgang igjen onsdag morgen klokken 08.00, sier Grønberg.

Varsler med sms

Passasjerene som reiser med Superspeed fra Hirtshals tirsdag kveld har fått tekstmelding fra Colorline om ruteendringen og situasjonen.

— Vi har mobilnummeret til de fleste passasjerene, så det skaper ikke mye problemer. Og de som ikke har bestilt billett på forhånd, møter vanligvis opp i god tid, slik at vi får dem med, sier Grønberg.

Liten storm

Meteorologisk institutt melder tirsdag ettermiddag at vinden vil komme opp i liten storm på det verste.

Se hvordan uværet treffer Agder akkurat nå.

— For Agder vil vinden øke på utover kvelden. Det blåser ikke så mye nå i ettermiddag. Men det vil øke på utover kvelden med vind fra sørvest. Vinden vil øke på til sterk kuling utover kvelden. Seint i kveld - nærmere midnatt - så kan det komme opp i liten storm i en kort periode. Men det ser ut til at vinden forflytter seg raskt forbi dere, sier Eldbjørg Moxnes, som også gjør oppmerksom på at det vil blåse friskt i innlandet.

— Det blir mye vind i fjellet, liten storm på utsatte steder, sier hun. Over 600 meter vil det i tillegg bli kraftig snøvær.

— Utover natta så roer det seg fort. Det vil fortsatt kunne blåse stiv kuling på kysten. Men det roer seg i forholdet til det som blir i kveld ved midnatt. Så øker det litt på igjen onsdag ettermiddag, etter en rolig periode først på dagen.

Vinden som kommer onsdag ettermiddag er en del av det samme lavtrykket som treffer kysten i kveld.

— Men vinden som kommer i etterkant vil ikke være så kraftig, sier hun.

Kraftig regnvær og snø

Med vinden tirsdag kveld kommer det også kraftig regnvær i Agder. Med snøbyger over 600 meter.

— Vi venter mye nedbør, spesielt i Vest-Agder, seint tirsdag kveld og ut på natta. Opp mot 30 millimeter i løpet av kvelden og rundt midnatt. Så vil det fortsetter litt utover natta, men ikke så mye, legger hun til.

— Temperaturen stiger også en del grader, opp mot seks, sju grader ved kysten, slik at nedbøren kommer som regn i lavereliggende strøk. Lenger inne i landet vil temperaturen ligge på et par plussgrader. Over 600 meter kommer nedbøren som snø, forteller Moxnes.

Nytt lavtrykk til helga

— Lavtrykket som nå ligger i norskehavet, vil blåse en gode del på kysten, slik at man bør være oppmerksom. Lavtrykket holder seg med mye vind fram til og med fredag. Da kommer det nytt lavtrykk, men vi er usikker på banen, slik at vi ennå ikke kan si hvordan det vil arte seg, sier Moxnes.