Totalt økes belønningsordningen for bedre kollektivtransport i byområdene med 65 millioner kroner i 2014, og disse skal fordeles på ni storbyer.

— For Kristiansand vil det bety mellom fire og fem millioner kroner, opplyser stortingsrepresentant Ingunn Foss (H) til Fædrelandsvennen.

— Det er veldig positivt, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H).

Nok av planer

Fra før er Kristiansand lovet 285 millioner kroner fordelt på fire år, og for 2014 vil ekstramillionene bety at beløpet stiger fra om lag 70 til nærmere 75 millioner kroner.

— Hva det rent konkret vil medføre kan jeg ikke si på stående for, men de finnes nok av planer som skal løses i prioritert rekkefølge, sier Grundekjøn.

Totalt 380 millioner kroner omdisponeres i den reviderte budsjettløsningen, og avtalen mellom regjeringspartiene, KrF og Venstre ble presentert på Stortinget onsdag formiddag. Den innebærer at regjeringens forslag til revidert budsjett er godtatt med visse endringer.

Den største endringen er et tilskudd på 175 millioner kroner til barnehager, men dette er likevel bare halvparten av kuttet som ble gjort på samme budsjettpost i det opprinnelige statsbudsjettet for 2014. ## Regnet feil

Da regjeringen og sentrumspartiene i fjor høst ble enige om å øke kontantstøtten til 6000 kroner for ett-åringene, antok de at 4000 færre barn ville velge barnehage.

Derfor kuttet de overføringene til kommunene med 340 millioner. Antakelsen viste seg imidlertid å være helt feil. Når 175 millioner kroner nå legges inn til styrking av barnehagene, kompenserer det bare for halvparten av kuttet

— Regnemodellen ga for lavt anslag. Nå skal det utarbeides en ny regnemetode i samarbeid med KS, og i mellomtiden får kommunene en ekstrabevilgning, opplyser Ingunn Foss.

Vest-Agders andel av de 175 millionene er 6,2 millioner kroner.

Taxfreekvote

Grunnfinansieringen av statlige universiteter og høyskoler styrkes med totalt 49 millioner kroner. 660.000 av disse kronene kommer UiA til gode, og er i hovedsak belønning for økt publisering.

— Dette er positivt, for vi hadde et relativ bra resultat i fjor, sier UiA-rektor Torunn Lauvdal.

— Det er også verd å merke seg at det totalt gis det fem millioner kroner til tiltak for bevaring av villaks. Det regner jeg med kommer lakseelver i Vest-Agder vil kunne nyte godt av, sier Ingunn Foss.

Budsjettavtalen innebærer også den bebudete endringen i taxfree-ordningen fra 1. juli. Da kan reisende som ikke kjøper tobakk ta med seg inntil seks flasker vin. Dette ble bestemt mot KrFs vilje, og regjeringen fikk viljen sin takket være Venstre.