Solveig Robstad (Ap) tar dommen til etterretning. Hun hadde håpet på et annet utfall. Foto: Kristin Ellefsen

— Nå får vi bare ta saken til etterretning, og forholde oss til dommen. Da har det ikke vært så sterk hevd til å gå over eiendommen som vi trodde, sier Solveig Robstad (Ap), leder av bygg- og miljøutvalget i Vennesla.

Solveig Robstad (Ap) tar dommen til etterretning. Hun hadde håpet på et annet utfall. Foto: Kristin Ellefsen

Lagmannsretten har nemlig bestemt at dommen fra jordskifteretten i fjor blir stående, der den tidligere Venstre-politikeren Jørdis Hodnemyr vant på alle punkter.

Allmuen

Naboene mener at den populære badestranden ved Venneslafjorden ikke lenger er tilgjengelig for allmennheten, ettersom man ikke kan bruke stien gjennom Hodnemyrs eiendom, som går rett forbi huset hennes.

Solveig Robstad var svært kritisk til dommen fra jordskifteretten i fjor.

—  Helt uforståelig at en dommer kan nekte Venneslas befolkning rett til en offentlig badeplass og allmenning. Ved allmenningene kan folk bade, legge båter og fiske. Hvis privatfolk kan begynne å nekte folk adgang, er det ikke lenge fjorden er tilgjengelig for offentligheten, sa Solveig Robstad da.Nå setter hun sin lit til at den lenge etterlengtede turstien langs fjorden snart blir en realitet - noe som igjen vil sikre allmenn tilgang til stranda. I år og neste år er det satt av tre millioner kroner til det arbeidet.

— Det er viktig å sikre tilgangen til elva, og vi er nødt til å ha tilkomstveier. Men det er klart jeg skjønner Hodnemyr, som ikke har hatt det greit med mye folk forbi huset og mopeder opp og ned, sier hun.

Belastning

Dommen slår nemlig fast at trafikken forbi eiendommen har vært en «betydelig belastning».

— Jeg har ikke hatt det godt på min egen eiendom i det hele tatt, sier Jørdis Hodnemyr til Vennesla Tidende.

Gunstein Vigsnes har frontet saken for naboene.— En merkelig dom. 100 år med tradisjon forsvinner, og allmennheten mister adgang. Det er trist, det går utover barn og unge, sier han til Fædrelandsvennen.

Stengte veien

Det var da kommunen vedtok reguleringsplan for strandsti i 2006, og plasserte den gjennom Hodnemyrs hage og tun, at hun valgte å stenge adkomsten til elva.

Naboene mente de hadde en gammel tinglyst rett til å gå der, men jordskifteretten fant at den tinglyste ferdselsretten fra 1923 ikke lenger gjaldt.

Jordskifteretten mente den heftelsen måtte forstås ut fra at stedet den gang var ferjeleie, og at folk vasket tøy i elva. Retten mente dagens bruk som badeplass var noe helt annet, selv om folk også badet der den gang.

Advokat Helge Wigemyr, som representerte naboene, hevdet at en lovlig etablert adkomstrett ikke kunne falle bort så lenge bruken av stranda var rettmessig, og at det per i dag ikke er noen alternativ vei ned til stranda.

Jørdis Hodnemyr sin advokat, Hans Erdvik, mente imidlertid at retten til veien kun gjaldt for å sikre behov som ikke lenger eksisterer, og at ferdselen er til stor ulempe for eiendommen.

Siden naboene tapte saken, må de betale saksomkostningene på 73.500 kroner.