Dette er et av funnene i den eksterne konsulentrapporten «Prosjekt nevrologisk avdeling», laget i samarbeid med avdelingens ansatte.

Klinikksjef Nina Hope Iversen ved medisinsk klinikk på Sørlandet sykehus har fått undersøkt mulig forbedringspotensial ved nevrologisk avdeling i Kristiansand og Arendal. Av flere grunner:

— Nevrologisk avdeling har over tid hatt for lang ventetid i poliklinikken og noen fristbrudd. Jeg ønsket å få utredet om vi, ved å forbedre logistikken, kunne gjøre plass til flere polikliniske undersøkelser, sier Iversen.

Klinikksjef Nina Hope Iversen ved medisinsk klinikk på Sørlandet sykehus har fått laget en rapport som avdekker forbedringspotensial for å fjerne underskudd på drift, redusere antall fristbrudd og ventelister. Foto: Jon Anders Skau

Siden 2010 har avdelingen slitt med å holde budsjettene. Ved utgangen av april var underskuddet på 3,5 millioner kroner i forhold til budsjett.

Stor variasjon

En oversikt i rapporten viser at antall leger tilgjengelig på poliklinikken i Kristiansand kan variere fra én legedag per uke til 18. Når det ikke er lege tilgjengelig på poliklinikken, må pasienter sendes hjem, og det kan ta måneder før de får ny time igjen.

Konsekvensen er at pasientstrømmen hoper seg opp i poliklinikkene, særlig i Kristiansand. Samtidig viser rapporten at når det er knapt med leger i nevrologisk avdeling, tas det nesten alltid leger fra poliklinikken, som dermed tappes ytterligere og kan hjelpe færre pasienter.

Poliklinikkene er flaskehalsen i systemet. Der skal pasienter få rask behandling eller kontrolleres for problemer knyttet til nervesystemet og hjernen. Sammenlignet med flere andre sykehus i Norge, har legene ved Sørlandet sykehus klart færrest antall polikliniske konsultasjoner per lege.

Dårlig oversikt

Rapporten påpeker at det ved nevrologisk avdeling er:

  • dårlig oversikt over hvilke leger som skal på jobb når

  • leger kan ta seg fri på kort varsel

  • svak avdelingsledelse hvor overleger har utnyttet «tomrommet» og vært «uformelle ledere»

Rapporten anbefaler sykehuset at det opprettes regler for hvor lang tid i forveien av et skift en lege har anledning til å få fri. Nevrologisk avdeling har ca 65 årsverk til sammen i Kristiansand og Arendal, hvorav ca 22 årsverk for leger.

— Hva synes du om innholdet i rapporten?

— Siden vi nettopp fått den, kan jeg ikke gå i detaljer. Men vi tar med oss mange konkrete og gode forslag til forbedring av pasientlogistikken i vårt arbeid videre. Noen endringer er allerede under gjennomføring, sier klinikksjef Nina Hope Iversen.

Sykehusdirektør Olsen har ikke gått grundig inn i rapporten, men sier dette:

— Jeg er glad rapporten avdekker at vi har uutnyttet potensial på legesiden, og dermed kan jobbe videre for å redusere ventelister og antall fristbrudd.

Ikke optimalt

Rapporten slår også fast at dagens organisering av de to nevrologiske avdelingene i Kristiansand og Arendal gjør at ressursene ikke unyttes optimalt. Økonomisk sett er to avdelinger ikke hensiktsmessig. Rapporten anbefaler å funksjonsfordele slik at for eksempel all akutt virksomhet skal skje i Kristiansand og planlangt aktivitet i Arendal.

Gjennomsnittlig ventetid i april var 46 dager. Gjennomsnittlig ventetid for pasienter på venteliste ved utgangen av april var 59 dager. For pasienter med rett til helsehjelp var ventetiden 41 dager, og for pasienter uten rett 53 dager.

Legger inn for mange

Rapporten «Prosjekt nevrologisk avdeling», slår fast at Sørlandet sykehus legger inn langt flere pasienter på nevrologisk avdeling enn det som er vanlig ved andre sykehus. Og at mange av dem ikke skulle vært innlagt.

En av årsakene sies å være at såkalte Lis-leger tar i mot pasientene. Dette er leger i spesialisering, altså ikke helt ferdige med utdannelsen. De har dermed mindre erfaring, og i en del tilfeller ikke myndighet til å avvise pasienter.

Denne grafikken viser variasjonen i antall legedøgn per uke i poliklinikkene i Kristiansand (blå) og Arendal (rød).

Derfor blir pasienter lagt inn «for sikkerhets skyld». Dette tar opp arbeidstid og sengeplasser. Og rapporten dokumenterer at sengeavdelingene ofte er overfylte, og antall sykepleiere per seng er blant de laveste i Norge.

I tillegg viser det seg at såkalte planlagte innleggelser, er dårligere forberedt enn akuttmottak.

— Utnytter svak ledelse

Overleger har oppført seg som «uformelle ledere» og utnyttet en svak ledelse i nevrologisk avdeling på Sørlandet sykehus.

Dette kommer fram i rapporten «Prosjekt nevrologisk avdeling».

Der blir den årelange striden mellom sykehusene i Kristiansand og Arendal kommentert. Og avdekker at overlegene ved avdelingen har bidratt med sitt:

«...den samlede overlegegruppe ser seg ikke som en del av ledelsen i avdelingen. Samtidig har den ikke tilstrekkelig tydelige ledelsen av nevrologisk avdeling, betydd at overlegene har hatt et ledelsesmessig tomrom som er blitt utnyttet mer eller mindre hensiktsmessig,» fremgår det av rapporten.

Den fremstiller overlegene som «uformelle ledere» som har hatt uformelle møter. Disse blir foreslått avviklet og overlegene anbefales heller å bidra til at beslutninger som blir tatt, etterleves.

For det er en utbredt omkampskultur ved avdelingen, og sykehuset generelt. Så selv om det fattes vedtak, blir de enten omgjort eller ikke fulgt.

Avdelingsleder på nevrologisk avdeling, Martin Weishaar, har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

«Kutt konsensus»

— Kutt kravet om full enighet, konsensus, i stridssaker mellom Kristiansand og Arendal.

Sykehusdirektør Jan-Roger Olsen får klar melding i rapporten «Prosjekt nevrologisk avdeling». I flere tilfeller har direktøren krevd at det skal oppnås full enighet blant de ansatte om stridstema som blant annet gjelder fordeling av funksjoner mellom Arendal og Kristiansand.

Utmattelse og splittelse har blitt resultatet for ansatte ved nevrologisk avdeling etter sykehusstriden. I rapporten står det svart på hvitt at de ansatte på de to stedene har brukt de faglige begrunnelser som har passet best for å få det resultatet de har ønsket, i stedet for å ta hensyn til Sørlandet som landsdel.

«Det er innebygget et uløselig dilemma,» står det i rapporten.

Så om det blir aktuelt med flere utredninger om funksjonsfordeling, anbefaler rapporten at sykehusledelsen skal akseptere uenighet fram til beslutning tas. Og at ansatte respekterer den beslutningen etterpå.