— Dette er noe vi har jobbet for i mange år. Derfor er vi glade for at politikerne har fattet vedtaket om å legge formidlingsbygget til Odderøya. Vi ønsker å være et fremtidsrettet, moderne museum, og dette løser vi ved å legge bygget til sentrum av Kristiansand, sier John Olsen, direktør for Vest-Agder-museet, fornøyd.

— Andre store byer legger sine nye, store museum til sentrum, påpeker han.

Det ble også tid til litt sang og musikk under bystyremøtet. Harald Sødal sørget for klang i pianoet.

Onsdag kveld vedtok Kristiansand bystyre å legge Vest-Agder-museets nye formidlingsbygg til Odderøya, med 48 mot fem stemmer.

Friluftsmuseumet blir værende

Det lå allerede i kortene at politikerne ville vedta å la friluftsmuseet bli værende på Kongsgård. Med 45 mot åtte stemmer ble det vedtatt at museet ikke skal flyttes, men at det skal videreutvikles der det nå ligger.

Det ble blant annet også vedtatt at de andre kulturhistoriske anleggene i byen skal videreutvikles, som Gimle gård, Bredalsholmen med DS Hestmanden og kanonmuseumet på Møvig.

— Usett saken

Bjarte Vestøl (Frp) fremmet forslag om å utsette hele sakskomplekset, inntil de økonomiske konsekvensene av de aktuelle forslagene til vedtak ble utredet. Vestøls forslag ble nedstemt.

— Vi er glade for at vi snart skal lande denne saken. Nå er det gjort så mange vurderinger at saken bør være ferdig vurdert, poengterte Randi Haukom (H).

Rådmann Tor Sommerseth understreket at administrasjonen nå ønsket en avklaring om museumsplanene.

Vidar Kleppe (Dem) fremmet onsdag forslag i bystyret om å frede Odderøya for allmennheten, men ble nedstemt.

Ville ikke dele museet

Sissel Andersen (Frp) mente at det var utenkelig å skille ut formidslingsbygget fra resten av museet.

— Jeg er sikker på at man vil tape mye penger på å splitte museet opp. Kongsgård friluftsmuseum bør flyttes til Odderøya. Det har vi teknologi til, vi har jo kommet oss til månen. Flyttingen kan finansieres ved å selge tomtene på den nåværende lokaliteten, sa hun.

Hans Petter Horve i Miljøpartiet De Grønne opplyste at hans parti var helt imot flytting av friluftsmuseet.

— Det er dyrt, og flyttingen vil kunne medføre en gigantisk utbygging på Kongsgård-jordene, sa Horve.

— Vi må ikke skusle bort muligheten til å etablere et opplevelsessenter ved å spre alt utover. Vi ønsker å definere et vedtak som gir mulighet til en fremtidig flytting av friluftsmuseet. Vi håper at Odderøya på sikt skal få flere av attraksjonene, sa Dag Vige (V).

— Vi ønsker å presisere i vedtaksteksten at fremtidige formidlingsbygg skal ligge på Odderøya, påpekte Ingrid Wisløff Jæger (Ap).

- Fred Odderøya

Ellers fremmet Vidar Kleppe (Dem) forslag om å frede Odderøya til bruk for allmennheten.

— Er ikke dette et godt forslag? Vi i Demokratene vil slå et slag for å bevare Odderøya, sa Kleppe.

— Jeg har lyst til å presisere at området allerede er regulert for museumsformål, repliserte Randi Haukom (H).

— Det har vært en intensjon om å få museum til Odderøya helt siden forrige årtusen, understreket Harald Sødal (KrF), før Kleppes forslag ble nedstemt.